Jindřichův Hradec: Další procházka nás zavede k secesní Ledererově vile

08.02.2021 16:59

Cestou klášterskou branou při jindřichohradeckých procházkách narazíme po pravé straně na Ledererovu vilu čp. 100/II. Právě tento dům vám představíme v rámci našeho seriálu o zajímavých jindřichohradeckých stavbách.

Jindřichův Hradec: Další procházka nás zavede k secesní Ledererově vile
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Secesní Ledererova vila je spojená se jmény jako je Bedřich Smetana nebo Tomáš Garrigue Masaryk. A ani tentokrát nechybí soutěžní otázka.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Architektura

Ledererova vila byla postavena v roce 1904 s částečným využitím některých konstrukcí předchozího mnohem staršího domu, přestavěného v klasicismu. Vila je vystavěna v secesním slohu, jejím autorem je Otakar Novotný, žák Jana Kotěry. Vila je přizemni dům se segmentově vybíhajícím rizalitem, nad kterým se zvedá vysoký trojúhelníkový štít s lodžií. Štít je zhruba v levé třetině průčelí. V nesymetrické kompozici průčelí se Novotný inspiroval anglickou vilovou architekturou, v členěni fasád, rostlinných ornamentech a řešení kovových mříží a dřevěných trámů je patrny vliv Jana Kotěry. Stavba má střídmou secesní barevnost a zachované interiéry, včetně zajímavého schodišťového zábradlí. Nejnáročnější interiér představuje jídelna, zasahující do rizalitu. K domu patři i pěkná zahrada. Dům je nádhernou ukázkou české secese. Dochoval se mimo jine díky zdařilé rekonstrukci z roku 1997.

Historie:

Stojí na novoměstském předměstí, které začalo být zastavováno na přelomu 15. a 16. století. První městská kniha pro tuto oblast - „Staré knihy Novoměstské“- je datována roku 1551, v době pana Jáchyma z Hradce. Nicméně zápisy svědčí o tom, že nějaké domy zde staly již před tímto datem. Nejstarší písemná zpráva o domě čp. 100/II se nachází ve výše uvedené knize. Vlastníkem domu byl až na výjimky do roku 1748 rod Sládků; v tomto roce se vdova po Andreasu Sládkovi vdává za Antonina Svobodu, přičemž „vdova má po své smrti odkázat dům tomu dítěti, které se k ní bude nejlepší chovat“. Jedním z dalších majitelů se stal v r. 1847 Johann Linek, sládek a švagr sládka Smetany (otce hudebního skladatele). Začal zde stavět terasovitou zahradu se skleníky, ale pro dluhy stavbu nedokončuje... Advokát Eduard Lederer, přítel a spolupracovník Masaryka, byl jedním z dalších vlastníků. Dům dává v r. 1904 přestavět významným pražským architektem profesorem Otakarem Novotným, autorem pražského „Mánesu“, v secesním slohu. Za 2. světové války sloužil dům jako ubytovna Hitlerjugend. V 90. letech minulého století kupují zchátraly dům manžele Řeřichovi, kteří s finanční pomocí města uskutečňují nákladnou přestavbu a vracejí domu jeho secesní tvář. Uzavřen udržovanou zahradou vytváří oázu klidu mezi Pražskou a Miřiovskeho ulici.

Soutěžní otázka: K jakému účelu sloužil dům za 2. světové války?

Odpovědi najdete v textu článku na webu www.infocentrum.jh.cz a nebo v knize Pod střechami domů, která je v prodeji v jindřichohradeckém infocentru v Panské ulici (až bude zase otevřeno). Správné odpovědi zasílejte do středy 10. února 2021 na email info@jh.cz Ze správných odpovědí bude vylosován jeden výherce výše zmíněné knihy, kterou vydalo město Jindřichův Hradec.

V rámci seriálu procházek po jindřichohradeckých domech jsme vám už představili Šetkovu vilu nebo domy v ulici Pod Hradem spojené s textilní historií města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…