Jindřichův Hradec: Kouzelná zahrádka před poliklinikou je po rekonstrukci jako nová

01.11.2022 19:53 | Tisková zpráva

Slon, mrož a nosorožec zdobí prostor před jindřichohradeckou poliklinikou už od roku 1984. Plastiky s keramickými obklady vytvořil coby dětský koutek před vchodem do tehdejšího dětského oddělení akademický sochař Jiří Volf. V posledních letech už ale byly sochy značně poničené. Teď jim zašlý lesk znovu vrátili restaurátoři Bořivoj a Jakub Valáškovi.

Jindřichův Hradec: Kouzelná zahrádka před poliklinikou je po rekonstrukci jako nová
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Restaurování soch zajistila Nemocnice Jindřichův Hradec za finanční podpory města. Město na padesátitisícovou investici přispělo dotací na podporu obnovy kulturního dědictví částkou 30 000 Kč. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Plastika nazvaná Kouzelná zahrádka se skládá z plošiny vydlážděné keramickými deskami s reliéfním sluncem a ze třech figur zvířat – slona, mrože a nosorožce. Horizontálně vystavěné dílo zabírá i s výkrojem v půdorysu rozměry 540 x 510 centimetrů, přičemž výška jednotlivých zvířecích figur se pohybuje mezi 63 až 84 centimetry. Stylizovaná, hravě pojatá zvířata jsou na povrchu obložena barevnými keramickými pláty s jednoduchými rytinami zobrazujícími jejich typické rozeznávací znaky – uši, rohy a kly.

Pražský rodák Jiří Volf studoval v letech 1960–1964 keramickou školu v Karlových Varech a pokračoval na VŠUP v Praze, kde v rozmezí let 1968–1974 navštěvoval speciální ateliér užitého sochařství profesora Josefa Malejovského. Během svého uměleckého života vystavoval doma i v zahraničí. K jeho realizovaným dílům ve veřejném či komunikačním prostoru patřily plastika Závěs v respiriu telekomunikační ústředny v Ústí nad Labem, keramická výzdoba budovy oční kliniky na Vinohradech či od roku 1988 dvě, dnes odstraněné keramické plastiky Dvojice a Čekání, součást vstupního areálu bývalé stanice metra Dukelská. Další realizace vznikaly i po revoluci, například plastická výzdoba restaurace v Průhonicích nebo fontána před městským úřadem ve Kbelích. Jiří Volf se také věnoval restaurování soch z kamene a štuku. V roce 1989 restauroval barokní sloup sv. Jana Nepomuckého v Mostě. Na počátku 90. let 20. století získal dvě důležitá ocenění v Itálii, Zlatou plaketu na Mezinárodní keramické soutěži Gualdo Tadino za dílo Doskok a medaili na bienále Centro Dantesco v Ravenně.

Plastika Kouzelná zahrádka byla jako jedna z prvních v našem městě míněna jako interaktivní, dětští pacienti či návštěvníci si zde mohli hrát de facto uvnitř instalace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…