Jindřichův Hradec: Muzeum fotografie láká na pestrou nabídku výstav

20.05.2021 11:07

Muzeum fotografie přivítalo po nucené přestávce první návštěvníky. Deštivé dny přímo vybízejí k návštěvě tak dlouho odpíraných muzeí a galerií.

Jindřichův Hradec: Muzeum fotografie láká na pestrou nabídku výstav
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Muzeum fotografie má otevřeno každý den kromě pondělí a v nádherné budově bývalé jezuitské koleje můžete klidně strávit půl dne, prohlédnout si totiž můžete hned šest cyklů fotografií od našich předních fotografů. Když už se vydáte do města, nezapomeňte navštívit také Dům gobelínů - moderní interaktivní muzeum tkalcovských řemesel a unikátních technologií.

Projekt 101
Projekt 101 lze popsat jako „mapování“ či umělecké ztvárnění roku 101 od vzniku Československa tj. rok 2018/2019 z pohledu členů Asociace profesionálních fotografů a přizvaných hostů. Výstava dokládá, že přístupů k tomuto danému tématu může být opravdu mnoho, a že každý fotograf má svůj dominantní okruh a styl své tvorby. Fotografové zde chtějí též prezentovat i svou jedinečnou schopnost profesionála pracovat koncepčně. Více ZDE.

Sportovní fotografie Jiřího Vojzoly
Výstava představuje kolekci většinou velkoformátových snímků z tvorby jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších českých sportovních fotografů Přerovana Jiřího Vojzoly (21. 1. 1950 v Přerově – 1. 10. 2018 v Olomouci). Profesionálně se fotografování sportu, o kterém vždy říkal, že je mu i stálou zálibou, věnoval od 70. let a v roce 1999 ho definitivně vyměnil za svou původní profesi. Zprvu zcela propadl tenisu, který měl v hledáčku nejčastěji a který je i proto na výstavě zastoupen nejpočetněji. Dále si oblíbil lehkou atletiku, lední hokej, golf, ale také další sporty, jako basketbal, fotbal, lyžování nebo rallye. S mnoha špičkovými sportovci jej pojilo pevné přátelství a fotografoval je též v soukromí. Více ZDE.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Trojvýstava - Krajinou Vysočiny, Křížky
Spirituální krajina Dačicka a Underground Společná prezentace samostatných výstav Jiřího Müllera, Rudolfa Prekopa, Martina Mlynariče a Ondřeje Němce. Výstava prvního ze jmenovaných autorů s názvem Krajinou Vysočiny, zachycuje krajinu pod Javořicí a výstavu Rudolfa Prekopa a Martina Mlynariče s názvem Křížky Spirituální krajina Dačicka, zachycuje kříže v?krajině jako objekty, které přežily světovou válku, ty starší z?nich dvě, následné poválečné řádění a jakožto kóty ve vojenských mapách i socialismus. Jedná se o výběr fotografií ze stejnojmenné publikace, která je výsledkem dvouleté práce, dvouletého cestování jihočeskou a jihomoravskou krajinou. Třetí výstava s názvem Underground prezentuje tvorbu Ondřeje Němce a představuje prostředí disidentu v jeho vzácné a jedinečné podobě a ryzosti. Více ZDE.

Dagmar Lühringová & Václav Novotný - Zátiší & Krajina severních Čech
Společná výstava Dagmar Lühringové a Václava Novotného prezentuje dva póly přístupu k fotografii. V případě první vystavující je prezentován nejen cyklus Zátiší, ale i Rezaviny. Václav Novotný do výstavy zařadil cyklus Severočeská krajina. Snímky Dagmar Lühringové jsou intimní a inspirované starými holandskými mistry. Výsledný obraz komponuje od samotného počátku. Nehledá tedy již hotové objekty a jejich kompozice, nýbrž je sama vytváří a aranžuje. Autorka sama ke své tvorbě uvádí, že fotí pouze to, co neuteče a co jí nenadává. Novotný, jenž je držitelem ocenění National Geographic v kategorii krajina z roku 2008, si musí za svými snímky dojít. Jeho tématy jsou především krajina pod Ještědem a nevšední atmosferické jevy, na které mnohdy trpělivě čeká, než stiskne spoušť. Více ZDE.

Od 11. května otevřel také Dům gobelínů. Do moderního interaktivního muzea tkalcovských řemesel a unikátních technologií se můžete podívat každý den kromě pondělí. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…