Jindřichův Hradec: Pojďte na procházku, poznávejte domy a můžete vyhrát knížku

24.01.2021 9:41

Ve zdech jindřichohradeckých domů jsou vryty momenty spjaté s osudy jejich obyvatel. Při vašich procházkách městem míjíte takových domů spousty a mnohdy málokdo z vás tuší, co se za jejich zdmi skrývá za stopy minulosti, kterou zanechal ať už člověk zcela obyčejný nebo osobnost kulturně, politicky či jinak významná.

Jindřichův Hradec: Pojďte na procházku, poznávejte domy a můžete vyhrát knížku
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Kdyby tak jindřichohradecké domy mohly vyprávět! Jistě by leccos návštěvníkům s otevřeným srdcem alespoň našeptaly. Pokusíme se vám to po částech zprostředkovaně povědět alespoň my. Dnes vám představíme Šetkovu vilu.

Procházky po jindřichohradeckých domech - Městské informační centrum Jindřichův HradecJedná se o patrovou budovu ve svahu, viditelnou hlavně přes rybník Vajgar. Postavena byla koncem 19. století, podle Jana Muka v roce 1878. Část orientovaná do Vídeňské ulice, je přízemní, s historizujícím průčelím o sedmi osách. Střední zapuštěná část tvoří zastřešenou verandu, vstup je na střední ose. Celý objem stavby uvidíme z opačné strany přes Vajgar. Stavba je zajímavá hlavně svou nedlouhou historií.

Historie

Postavena z nadání manželů Rudolfa a Terezie Šetkových. Budovu tuto odkázal obci k účelům vzdělání a vychování rodák zdejší Rudolf Šetka (16. 4. 1828 – 3. 4. 1879), hlásá pamětní deska nad vchodem do této malé, nádraží připomínající, budovy nad Vajgarem.

Rudolf Šetka se zúčastnil v březnu 1848 jako důstojník studentské legie ve Vídni bojů proti Metternichově vládě. Zde se také bohatě oženil a po návratu nechal v roce 1873 postavit tento dům, který měl sloužit jako středisko české vlastenecké společnosti. Na straně k Vajgaru zde bylo první veřejné kluziště a z podnětu Rudolfa Šetky vzniká v roce 1874 první český „Bruslařský klub Jindřichův Hradec“, v Praze až o rok později. Vstup na kluziště byl při pohledu z ulice po levé straně domu; před zahájením provozu měřil městský strážník navrtáním sílu ledu. Rudolf Šetka neměl děti, proto odkazuje dům městu; bydlí v něm následně policisté městští úředníci, a také např. rodiče MUDr. Jindřicha Hermanna, pozdějšího primáře hradecké nemocnice, který za 2. světové války zachraňoval životy židovským spoluvězňům v Osvětimi. Část svého dětství zde prožila s dědečkem rovněž spisovatelka Helena Longinová, autorka řady románů, pro které jí byl často inspirací Jindřichův Hradec.

Syn Rudolfova bratra, stavitele Matěje Šetky – opět Rudolf – obhospodařoval několik desítek hektarů polností v místech dnešního sídliště Vajgar – odtud „Šetkova pole“. Z rodiny Šetků zde ale už nikdo nebydlel, i když se v ní ještě čtyřikrát objevuje křestní jméno Rudolf jako pocta Rudolfu I.

Soutěžní otázka:
V jakém roce vznikl v našem městě první Bruslařský klub Jindřichův Hradec?

Odpovědi najdete v textu článku na webu ZDE a nebo v knize Pod střechami domů, která je v prodeji v jindřichohradeckém infocentru v Panské ulici (až bude zase otevřeno). Správné odpovědi zasílejte do středy 27. ledna 2021 na email info@jh.cz. Ze správných odpovědí bude vylosován a mailem zpětně informován jeden výherce výše zmíněné knihy, kterou vydalo město Jindřichův Hradec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.