Jindřichův Hradec: Seznamte se s Vinopalnou, kde se vyráběla pálenka nejen pro zámecké pány

20.02.2021 18:05

Máme tu suchý únor, tak proč si nepředstavit při procházkách další z měšťanských domů, kde se svého času vyráběla pálenka pro hospody a zámecké pány. Jedná se o měšťanský dům čp. 3/I Vinopalna.

Jindřichův Hradec: Seznamte se s Vinopalnou, kde se vyráběla pálenka nejen pro zámecké pány
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Po zániku palírny zde byly byty pro úředníky. Bydlel tady třeba známý jindřichohradecký archivář František Teplý. Seznamte se s historií dalšího z neobyčejných hradeckých domů, odpovězte na soutěžní otázku a můžete vyhrát knihu Pod střechami domů.

Architektura

Jde o komplex několika budov, v minulosti složitě přestavovaných. Hlavni objekt je jednopatrový barokní dům s valbovou mansardovou střechou se dvěma zděnými vikýři. Průčelí o šesti okenních osách je členěno lizénami, kordonovými plochými pásy a stuhovými šambránami oken. Na obou stranách na budovu navazuji půlkruhově zaklenuté vjezdy. Hlavní budova byla do dnešní podoby přestavěna podle projektu F. M. Kaňky roku 1721 a je jedním z mála projevů baroka ve městě.

Cenné jsou především hlavní průčelí, krov a střecha. Z různorodosti kleneb, dispozičního uspořádání a fragmentů kamenných ostění oken lze soudit, že při stavbě bylo zachováno mnoho ze starších stavebních etap. Barokní je i nárožní stavení, které má průčelí hladká. Zadní budova je gotického původu, také patrová, horní patro je přístupné od čp. 16. Pravě v teto budově pravděpodobně byla panská vinopalna z roku 1699.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Historie

Na základě zkušeností, získaných u hraběte Sporcka, rozhodl Jakub Heřman Černín v roce 1697 na svém panství pálit líh z pivovarských kalů. V domě č. 3 naproti zámku vzniká panská vinopalna. Její součástí byla později i výkrmna dobytka, který byl krmen „výpalky“ čili odpadem z lihu. Pálenka se rozvážela do hospod, u vinopalny byl šenk. Po zániku vinopalny v polovině 19. století se přeměňuje objekt na byty pro úředníky.

Bydlel zde např. hradecký archivář František Tischer, který zde poskytl ubytování Františku Palackému; ten mj. sestavil Černínům rodokmen. Hradec navštívil naposledy v roce 1861, kdy byl jmenován čestným občanem města. A zapomenout nelze ani na kněze, archiváře a autora sedmidílných Dějin Jindřichova Hradce Františka Teplého, který zde rovněž bydlel. Těžko říci, zda se někdy v Hradci potkal s Josefem Zitkem, ale na hřbitově v Malenicích nad Volyňkou jsou skoro sousedé.

Soutěžní otázka: Co bylo označováno jako výpalky?
Odpovědi najdete v textu článku nebo v knize Pod střechami domů, která je v prodeji v jindřichohradeckém infocentru v Panské ulici (až bude zase otevřeno). Správné odpovědi zasílejte do středy 24. února 2021 na email info@jh.cz. Ze správných odpovědí bude vylosován jeden výherce výše zmíněné knihy, kterou vydalo město Jindřichův Hradec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.