Jméno Dany Zátopkové se objeví v názvu stadionu v Uherském Hradišti

20.06.2018 16:45

Atletický stadion v Uherském Hradišti ponese jméno slavné olympijské vítězky, dvojnásobné mistryně Evropy a bývalé světové rekordmanky v hodu oštěpem. Pojmenování městského atletického stadionu po paní Daně Zátopkové schválili na svém zasedání dne 18. června zastupitelé města.

Jméno Dany Zátopkové se objeví v názvu stadionu v Uherském Hradišti
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Pojmenování „Městský atletický stadion Dany Zátopkové“ navrhla Radě města Uherské Hradiště názvoslovná komise 2. května 2018. Radní pak totéž doporučili zastupitelstvu a to volilo jednomyslně pro.  Záměr pojmenování stadionu po Daně Zátopkové město s věhlasnou sportovkyní již konzultovalo, ta k návrhu s potěšením vyslovila svůj souhlas.

„O názvu stadionu už se hovoří řadu let, rozsáhlejší debata k jeho pojmenování vzešla např. již v roce 2009, kdy byl sousední fotbalový stadion zastupitelstvem města pojmenován jako Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty. A jiná varianta, než aby v názvu stadionu bylo jméno Dany Zátopkové, se na stole nikdy neobjevila,“ vzpomněl starosta města Stanislav Blaha.  Termín, kdy přesně k slavnostnímu pojmenování stadionu dojde, ještě není stanoven. „Ten nejvhodnější termín zvažujeme, chceme to ale udělat při první významné příležitosti. Například na podzim má paní Zátopková narozeniny“, usmál se starosta.

Olympijská vítězka a jedna z nejslavnějších sportovních osobností české historie vůbec, Dana Zátopková, má k Uherskému Hradišti velmi blízko, je čestnou občankou města.

Dana Zátopková je rodačkou z Karviné, s atletikou se poprvé seznámila při studiu gymnázia v Uherském Hradišti. Její kroky ale nejprve nesměřovaly k hodu oštěpem. Za druhé světové války a po ní se aktivně věnovala házené. I v tomto sportu prokázala své všestranné nadání, když se roku 1949 stala v dresu týmu Slovácká Slavie mistryní Československa v házené žen. Od roku 1946 se, společně s házenou, začala opět věnovat i atletice a shodou náhod se dostala k hodu oštěpem. Svého největšího úspěchu se Dana Zátopková dočkala roku 1952 na XV. olympijských hrách v Helsinkách.  Ve stejný den, kdy  slavil vítězství její manžel Emil v běhu na 5000 metrů, zvítězila Dana Zátopková ve své disciplíně hodem za hranici padesáti metrů. Stala se mnohonásobnou mistryní republiky, mistryní Evropy z let 1954 a 1958, překonala světový rekord z roku 1958, získala stříbrnou medaili z olympijských her v Římě.

Atletický stadion v Uherském Hradišti je situován ve sportovním areálu a tvoří jej 8 běžeckých drah včetně vodní překážky, 3 doskočiště na skok daleký, sektor na skok vysoký, skok o tyči a vrhačské sektory. Slavnostně byl otevřen v září 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …