Kam s přepáleným olejem? Vyškov chce zvýšit počet nádob

11.11.2018 19:31

Už žádné lití do záchodů nebo kuchyňských dřezů. V ulicích Vyškova jsou půl druhého roku, osvědčily se, a začala tak jednání o zhuštění jejich sítě. Řeč je o kontejnerech ke sběru použitého oleje. Sběrné zelené nádoby o objemu 240 litrů jsou umístěné v deseti vyškovských lokalitách. Jde tak o další formu třídění odpadu, ve kterém je Vyškov dlouhodobě velmi úspěšný.

Kam s přepáleným olejem? Vyškov chce zvýšit počet nádob
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Například po dosmažení řízků je třeba slít přepálený olej z pánve nebo fritéz do plastové lahve, zašroubovat ji a odnést do speciálního kontejneru. „Vyškov je v dané otázce napřed, protože nádoby máme v ulicích už od ledna 2017. Nicméně všichni slýcháváme zprávy z ministerstva životního prostředí, že má stejně dojít k povinnému sběru olejů. Jsme rádi a vděční za to, že obyvatelé našeho města už použitý olej třídit začali. Budeme proto vést jednání o posílení počtu nádob,“ potvrdil vyškovský starosta Karel Jurka.

Soukromá svozová společnost si sama monitoruje, aby nádoby nebyly přeplněné. „V loňském roce šlo o něco nového a neprobádaného, nyní víme, že projekt funguje, a samozřejmě vyžadujeme, aby lidé, když už olej zodpovědně třídí, měli vždy možnost jej do nádoby vhodit. Nemůžeme mít ovšem oči všude, takže uvítáme podněty od Vyškovanů, pokud by byl někde problém s přeplněností. Zároveň rádi přivítáme návrhy, kde by se nové nádoby mohly objevit,“ vyzval starosta Jurka.

Dosud jich je v ulicích města deset, například v lokalitách Jarní, Lípová, Revoluční, Tyršova, Karla Čapka, na Sídlišti Osvobození nebo na Palánku. „Vylévání potravinářských olejů do odpadu způsobuje jejich usazováním v kanalizaci velké komplikace a škody. Následkem může být neprůchodná domovní kanalizace. Oleje a tuky mají obyvatelé přelévat ideálně do PET lahví a dobře je uzavřít. Zelené a jasně označené kontejnery pak mají klasický otvor na vhození,“ popsal postup vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…