Kameny připomínají osudy plzeňských židů

29.10.2012 15:32

Město Plzeň se stalo součástí projektu Stolpersteine, který připomíná oběti holocaustu prostřednictvím pamětních kamenů položených před dům, z něhož byli jeho obyvatelé deportování do koncentračního tábora a zvražděni.

Kameny připomínají osudy plzeňských židů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

U příležitosti položení tzv. kamenů zmizelých přijal primátor Martin Baxa autora projektu Guntera Demniga. Z radnice se poté společně vydali před dům v sadech Pětatřicátníků, kde byli svědky položení tří kamenů připomínajících osudy rodiny Fantovy, která byla v roce 1942 deportována do Terezína a její členové následně zavražděni v koncentračním táboře Izbica.

Celkem bylo v Plzni Správou veřejného statku v neděli 28. října osazeno 15 kamenů připomínajících osudy pěti židovských rodin, jejichž život tragicky skončil během druhé světové války.

S návrhem na umístění kamenů se na plzeňskou radnici obrátilo občanské sdružení HUMR, které mimo jiné v minulosti vydalo knihu Spolužáci mapující osudy židovských rodin na Mikulášském náměstí za druhé světové války. Sborník zároveň posloužil jako podklad pro výběr a umístění pamětních destiček.

Název Stolpersteine vyjadřuje sílu příběhu, která se za každým z kamenů skrývá a který kolemjdoucím nedovoluje jej minout a pokračovat v chůzi. Naopak nutí je zastavit se a sklonit se před obětí, jejíž jméno je na kostce vyraženo.

V České republice byly kostky poprvé umístěny v roce 2008 na pražském Josefově. Postupně docházelo k jejich instalaci i v dalších městech, jako jsou Kolín, Ostrava, Brno, Neratovice či Třeboň. Po celé Evropě již projekt připomíná více než 38 tisíc lidských osudů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…