Karlovy Vary: Festival světla vás letos vezme zpátky do budoucnosti

31.08.2020 16:43

Jedinečný zážitek slibuje tradiční, již 5. ročník festivalu světla v Karlových Varech. Letos Vary°Září v pátek a v sobotu 11. a 12. září.

Karlovy Vary: Festival světla vás letos vezme zpátky do budoucnosti
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Po oba večery uvidí návštěvníci překrásnou architekturu města v jiné optice, prostřednictvím nejmodernějších technologií. Do světelného hávu se zahalí fasády Alžbětiných lázní, kostela sv. Máří Magdalény, Městské spořitelny, Karlovarského městského divadla nebo Grandhotelu Pupp. Světelné atrakce budou k vidění také na Mlýnské kolonádě a Dvořákových sadech. Vrcholem pak bude lasermapping na budově hotelu Thermal.

Celým programem se bude prolínat motiv „zpátky do budoucnosti“ a také příroda. Na osmi stanovištích na tradičních promenádních místech podél břehu Teplé budou návštěvníci objevovat vesmírnou krajinu, svítící stromy nebo návštěvníky z mořských hlubin. V projekci na hotel Thermal dojde také na souboj dvou ikonických filmových vozů – Velorexu z „Vrchní, prchni!“ a Deloreanu z „Návratu do budoucnosti“.

Světelné instalace budou po oba dny k vidění od 21 hodin do půlnoci. Připraven je také doprovodný program. Vstup je volný.

Organizátor doporučuje nošení obličejových roušek a zachování sociálního odstupu 1,5 – 2 metry. Na všech místech s interakcemi bude k dispozici dezinfekce.

PROGRAM FESTIVALU SVĚTLA VARY°ZÁŘÍ

ALŽBĚTINY LÁZNĚ
interaktivní hra - Save the planet

Umělec: Dan Gregor aka INITI.org (CZ)
Trefit se je základ. To platilo a platí v mnoha nejen sportovních disciplínách. Obří interaktivní projekce od předního českého umělce Dana Gregora aka INITI.org vtáhne do hry jak dětského, tak dospělého návštěvníka. Posbírejte míčky a trefujte společně vetřelce z vesmíru, kteří ohrožují naši planetu. Jen vaše spolupráce může Zemi zachránit. Znič zlou sílu, zasaď strom, zachraň planetu!

světelná interakce s DJ - Padlé hvězdy
Umělec: Ladislav Fryc (CZ)
Festivalové centrum nemusí být jenom o novinářích a akreditacích. To naše jede hlavně na vlně pohody, příjemné house music a více než 5 desítkách světelných míčů, které se barevně „houpají“ do rytmu hudby. Přihlížející návštěvníci se proplétají parkem, ochutnávají dobroty a jejich ratolesti (případně sami) si odskočí na vedlejší stanoviště zaházet na cíl a zachránit planetu. Za mixážním pultem se objeví DJ Chris Kaufmann.

obří statická projekce
Umělec: Fényfestés (HU)
MOSER - „Bratři Grimmové psali příběhy na papír, Ludwig Moser na sklo“. Jedna z nejstarších manufaktur v Evropě, originální design a tradiční karlovarská značka.

HOTEL THERMAL
lasermapping - Zpátky do filmové budoucnosti

Umělec: LasermanCZ (CZE)
Lasermappingová show projektovaná na budovu hotelu Thermal má délku cca 6 minut. V hlavní roli zde vystoupí 2 ikonické automobily, které rozehrají příběh do 3 částí. Jako první poskládáme z laserových křivek legendární Velorex z filmu „Vrchní, prchni!“ (1980), který se svým dějem nezapomenutelně zapsal do historie Karlových Varů. Hadrák se v další části promění do podoby vozu Delorean z filmu „Návrat do Budoucnosti” (1985-1990), který přímo odkazuje k tématu celého festivalu. V závěrečné části se oba automobily utkají o pomyslnou hlavní cenu, kterou bude slavná soška s křišťálovým globem KVIFF. Návštěvníci tak mohou jenom hádat, který vůz zvítězí v tomto bizarním závodě, jehož počátek sahá do 80. letech minulého století.

DVOŘÁKOVY SADY
interaktivní hra - Camping Orchestra

Umělec: Ivo Opl a tým DEPO2015
Přímo v centru Karlových Varů si rozbalila tábor neznámá skupinka „čundráků“. Nikdo neví, kde se vzala a proč se utábořila přímo na hlavní promenádě. Zbývá tedy jenom zjistit, zda všichni už spí, a jestli je možné někomu trochu zaškodit a vzbudit jej zvukem, světlem nebo obojím najednou. Pohozený ešus a lžíce si doslova říkají o fyzický kontakt. #škoditPovoleno

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

MLÝNSKÁ KOLONÁDA
obří světelné loutky - Návštěvníci

Umělci: Jakub Vedral, Erika Čičmanová (CZ)
Do Karlových Varů připlují Návštěvníci z mořských hlubin v podobě obřích svítících ryb, medúz či mořských panen na chůdách. Technologie optických vláken nejmodernějších LED světel oživuje originální interaktivní loutky a dokazuje tak, že tradice loutkářství je stále živá.

KOSTEL SV. MÁŘÍ MAGDALÉNY
videomapping - Zkamenělá svatba

Umělec: Vision Factory (CZ)
Tematické zpracování pověsti vztahující se ke Svatošským skalám „O zkamenělé svatbě“ má délku cca 6 minut. Hanse Heilinga, česky Jana Svatoše prý ještě jako nemluvně nalezl sedlák u břehu řeky Ohře. Vzal jej domů a se svou ženou vychoval. Jednoho dne seděl Jan Svatoš u břehu řeky a hleděl do jejích vln. Z nich se podle legendy najednou vynořila krásná víla a pravila: "Znám tvé tužby a naučím tě všemu, po čem prahneš. Ale musíš mi slíbit, že se nikdy nezaslíbíš jiné ženě." Mladý Svatoš byl její krásou tak očarovaný, že nabídku přijal. Jak už to ale v životě bývá, svého slibu začal postupně litovat, protože se zamiloval do jiné dívky. Když se svou vyvolenou stál před oltářem a zbývalo říct „ano“, zjevila se podvedená víla a proměnila celý svatební průvod ve skály. A tak tu dnes najdeme Jana Svatoše i jeho nevěstu, kněze, ministranty, svatební hosty, hudebníky i svatební kočár.

MĚSTSKÁ SPOŘITELNA
obří statická projekce

Umělec: Fényfestés (HU)
Vydejte se po stopách karlovarského přírodního bohatství, jímž je voda – pramen - Vřídlo. Obří statická projekce na fasádě Městské spořitelny připomíná Karlovarskou minerální vodu - neopakovatelný a jedinečný přírodní zdroj, jehož účinky jsou prověřeny staletou praxí.

KARLOVARSKÉ MĚSTSKÉ DIVADLO
obří statická projekce

Umělec: Fényfestés (HU)
Statická projekce je inspirována divadelní oponou a další řadou interiérových prvků divadla, které jsou dílem vídeňských tvůrců bratří, Gustava a Ernesta Klimtových a Franze Matsche. Největším skvostem je pak ručně malovaná opona s motivem apoteózy básnického umění. Po náročném restaurování byla do divadla vrácena v roce 1999.

GRANDHOTELL PUPP
obří statická projekce

Umělec: Fényfestés (HU)
Tématem je vřídlovec, sediment usazený z pramenitých vod vyvěrajícího Vřídla. Od 18. století se také používá k výrobě různých suvenýrů. Vášnivými sběrateli vřídlovce (aragonitu) byli David Becher a Johann Wolfgang von Goethe, suvenýry z tohoto minerálu vlastnila např. i císařovna Marie Terezie

SADY KARLA IV.
interaktivní hra Grow

Umělec: Luboš Zbranek (CZE)
Festivalový vstup anebo výstup vytvoří strom u Císařských lázní v sadech Karla IV. Desítky metrů LED světel zavěšených opatrně na majestátní lípu reagují na pohyby přírodních „žetonů“ na interaktivním stole. Kombinace „žetonů“ probouzejí jak světelné, tak zvukové efekty, evokují tu pravou městskou džungli.

Doprovodný program

PÁTEK 11. 9.
14:00 – 17:00 Prezentace vozů a motocyklů značky BMW (Poštovní most)
20:00 – 22:00 Portless (stage Divadelní náměstí)
21:00 – 24:00 Alžbětiny lázně (foodtrucky, světelný bar,dj...)
21:00 – 24:00 Fotopoint s Velorexem (hotel Thermal)
22:00 – 24:00 Elly Jay & Carlos (stage Divadelní náměstí)

SOBOTA 12. 9.
13:00 – 17:00 FAMILY DAY – BMW Dycom Group (hotel Thermal)
21:00 – 24:00 DJs Zu & Manio feat. Filip Markes, sax (stage Divadelní náměstí)
21:00 – 24:00 Alžbětiny Lázně (foodtrucky, světelný bar, dj....)
21:00 – 24:00 Fotopoint s Velorexem a Jakubem Kohákem (hotel Thermal)

Změna pro gramu vyhrazena

Dopravní podnik Karlov Vary posílí na oba večery festivalu Vary°Září noční spoje. Jezdit budou na trase Tržnice – Richmond a zpět.

odjezdy od Tržnice:
20    00 20 40
21    00 20 40
22    00 20 40
23    00 20 40

odjezdy ze zastávky Richmond – zastávka linky č. 7 směr Tržnice:
20    10 30 50
21    10 30 50
22    10 30 50
23    10 30 50
  0    10

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…