Karlovy Vary dostaly doporučení na zápis do UNESCO

08.06.2021 15:03

Slavné lázně Evropy / The Great Spas of Europe je název sériové nominace jedenácti lázeňských měst ze sedmi evropských zemí na seznam světového dědictví UNESCO.

Karlovy Vary dostaly doporučení na zápis do UNESCO
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Projednání jejich nominace bylo zařazeno na jednání Výboru pro světové dědictví v červenci letošního roku, a to nově s kladným doporučením Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS).

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí

Primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) k tomu uvedla: “Myslím si, že vyhlášení je vlastně už nejmenší krok k úspěchu. Na nominaci spolupracoval celý tým lidí, který se procesu věnoval opravdu řadu let. Můj osobní podíl leží tedy pouze v cílové rovince nominace. Naopak, obrovská práce nás teprve čeká. Samotný zápis teprve otevře možnosti nové prezentace města a přinese spousty dalších úkolů. Důležité je příležitost uchopit a využít. Za nesmírně důležité považuji, aby prospěch z nominace přinesl užitek místním i podnikatelskému sektoru.“

Jedenáct předních lázeňských měst Evropy se výrazně přiblížilo získání titulu světového dědictví UNESCO a Česko tak může získat 15. zápis do Seznamu světového dědictví. Nominaci společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Tvoří ji jedenáct významných lázeňských měst, kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní (ČR) jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen (Německo), Baden u Vídně (Rakousko), Bath (Spojené království), Montecatini Terme (Itálie), Spa (Belgie) a Vichy (Francie).

V dokumentu, který byl zveřejněn 4. června 2021, totiž poradní organizace ICOMOS doporučila mezinárodní sériovou nominaci Slavné lázně Evropy / The Great Spas of Europe k zápisu na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Toto doporučení je důležitým podkladem pro jednání Výboru pro světové dědictví, který na svém 44. zasedání ve dnech 16. až 31. července 2021 bude rozhodovat právě i o této nominaci. Pokud by rozhodnutí Výboru bylo v souladu s doporučením ICOMOS, lze oficiální potvrzení zápisu Slavných lázní Evropy na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO očekávat koncem července 2021.

Organizace ICOMOS ve svém posudku mj. potvrdila, že Slavné lázně Evropy jsou výjimečným dokladem fenoménu evropského lázeňství, které vzkvétalo především od 18. do počátku 20. století a přineslo řadu inovativních myšlenek v oblasti balneologie, medicíny, městského plánování a architektury i trávení volného času.

Pozitivní doporučení lze považovat za obrovský úspěch České republiky, která celý složitý projekt po mnoho let koordinovala.

Podrobnější informace o nominaci jsou k dispozici ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…