Karlovy Vary opět roztančí folklorní festival

31.08.2019 6:32

Karlovarský folklorní festival v prvním zářijovém týdnu roztančí město a představí soubory lidových tradic z celého světa, letos již po čtyřiadvacáté. Tradiční přehlídka se letos uskuteční od 3. do 8. září.

Karlovy Vary opět roztančí folklorní festival
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Karlovarské kolonády rozezvučí ruský pěvecký sbor ChorusMom z Moskvy. Mezi evropské hosty festivalu bude patřit také slovinský folklorní soubor z obce Lacova Vas, na scénách festivalu uvidíme umělce z partnerských měst Karlových Varů, tedy z německého Baden-Badenu a Bernkastel-Kuesu. Chybět nemohou tradičně ani Slováci, letos zastoupení tanečníky z Trenčína. Ze vzdálenějších koutů světa míří do největších českých lázní exotičtí folkloristé z Indonésie či Severního Kypru.

Zastoupeni budou rovněž zástupci tuzemského folkloru. Z hlavního města se k nám chystá taneční soubor Jaro. Delší cestu do Karlových Varů musí vážit valašský ansámbl Kašava ze Zlínska. Folklorní soubor Jizera, jak jeho název napovídá, divákům představí lidové zvyky Podještědí. V plzeňských krojích můžeme vidět a slyšet orchestr lidové muziky Vozembach z Dobřan. Z Chomutova vyjedou do Karlových Varů hned dva autobusy – jeden s folklorním souborem Skejušan, který uchovává tradici Rusínů v severozápadních Čechách, a druhý se souborem Krušnohor. Ve výčtu je ještě třeba zmínit domácí Soubor písní a tanců Dyleň, jehož členové jsou zároveň organizátory této mezinárodní folklórní lázně.

Nedělní loučení zahájí ranní přípitek u pramenů

Stejně jako v uplynulých letech se ani 24. ročník festivalu neomezí pouze na území města Karlovy Vary. První vystoupení v rámci přehlídky folklorních souborů tak budou moci sledovat diváci v úterý v Mariánských Lázních. Po středečním zahajovacím koncertě v hotelu Imperial soubory ve čtvrtek navštíví Ostrov a Jáchymov. V pátek se některé zahraniční ansámbly představí dětem z karlovarských základních a středních škol v pásmu Svět tančí. Ve folklorním duchu se pak ponese celý víkend, kdy soubory budou vystupovat na jednotlivých scénách ve městě.

Sobotní Den národnostních menšin, jehož program se odehraje na prostranství před hotelem Thermal, návštěvníkům festivalu odhalí tradiční kulturu etnických minorit, s kterými sdílíme společný životní prostor. Vedle tance, hudby a pestrých krojů to budou i například tradiční pokrmy. Program se uskuteční ve spolupráci s Obcí Slováků v České republice a s Výborem národnostních menšin Karlovarského kraje. V sobotu je také na programu slavnostní krojovaný průvod všech souborů centrem města a večerní galaprogram v hotelu Thermal, na kterém všechny soubory předvedou své nejlepší výkony. Nedělní loučení bude zahájeno ranním přípitkem u pramenů a završeno závěrečnými vystoupeními před Thermalem a v nedalekém Lokti.

Pro více informací a přesný program navštivte webové stránky ZDE, či sledujte oficiální FB či instagramový účet @kffestival.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…