Karviná: Nálezy ze sklepení knihovny pocházejí až ze 13. století

31.08.2017 21:13

"Nálezy svědčí o vysoké kulturní úrovní Fryštátu," uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Karviná: Nálezy ze sklepení knihovny pocházejí až ze 13. století
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Sklepení vedle knihovny, které je teď v péči archeologů a historiků, již vydalo celou řadu informací a artefaktů. Jsou mezi nimi i keramické střepy pocházející z 13. století nebo také kusy renesančního skla či pozůstatky kachlí ze zdobných keramických kamen.

Odkrývání sklepení přineslo odborníkům cenné informace nejen o Fryštátě, ale i o vývoji a stavebních úpravách měšťanských domů jako takových. "Tento průzkum je skutečně jedinečný. Na celém Těšínském Slezku, včetně jeho polské části, se jedná o první takovéto objevy," okomentoval ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Sklepení se nachází v místech, kde stával nárožní dům a historici díky tomuto výzkumu odhalují jeho vývoj od 16. do 18. století. "Jdou vidět různé změny, stavební úpravy i to, kdy se domu dotkl požár," vysvětlil Zezula.

Nálezy představí expozice

Sklepení bylo využíváno zejména k uchovávání potravin. "V zimě se tam dával led, aby teploty byly co nejnižší. Kromě běžných potravin, se ve sklepení skladovalo například pivo, které měšťané díky právu várečnému vařili, ve vaření se zpravidla střídali a pivo prodávali v šenku," vylíčil Zezula.

Nálezy si přišli prohlédnout také členové vedení města, kteří se shodli, že s ohledem na unikátnost a atraktivitu nálezů, budou získané informace a artefakty představeny občanům a návštěvníkům města prostřednictvím expozice. Máme se tedy na co těšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…