Karviná: Své obory v Družbě prezentovaly střední školy z širokého okolí

08.11.2018 19:47

V Obecním domě Družba se žákům devátých ročníků základních škol, jejich rodičům, ale také odborným poradcům a veřejnosti představily 06.11.2018 střední školy Karvinska i jiných regionů.

Karviná: Své obory v Družbě prezentovaly střední školy z širokého okolí
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„Vše je na jednom místě, takže v krátké době mohou zájemci navštívit 51 škol, které nabízí přehršel oborů a vzdělání. Některé obory si mohou i odzkoušet,“ vysvětlil ředitel Úřadu práce ČR – krajské pobočky v Ostravě, kontaktního pracoviště Karviná Dalibor Závacký. „Je dobře, že se Volba povolání každoročně opakuje. Nabídka pro žáky základních škol tady je široká. Věřím tomu, že si vyberou dobře a v praxi uplatní to, co jim školy daly,“ řekl primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

Poprvé se žákům z Karviné představila i Vojenská střední škola a vyšší odborná škola Ministerstva obrany ČR z Moravské Třebové. Studium na této škole je ukončeno maturitou, možnost uplatnění je například u armády v přímém náboru nebo pokračuje studiem na Univerzitě obrany v Brně.

Nepříliš atraktivní pro dnešní deváťáky jsou technické obory a manuální řemesla. A to i přesto, že jsou to práce dobře placené a o vyučené v oboru je mezi firmami zájem. Některé školy proto nabízí i stipendia. „Když se dobře učí, prospívají a chodí poctivě do školy, můžou si tyto peníze přivydělat,“ vysvětlil Jaroslav Aniol, zástupce havířovské Střední školy technických oborů. Ta nabízí obory jako klempíř, tesař, obkladač nebo jako jediná škola v kraji i obor kominík. O tento obor ale zájem je. „Dnes musí být pravidelná revize komínů, ti kluci umí nejen, jak se říká, klasicky komíny vymetat, jsou schopni provádět kompletní revize, ale umí komín také postavit a udělat klempířské práce,“ dodal Aniol.

Podle ředitele kontaktního pracoviště Karviná krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě Dalibora Závackého je v dnešní době velká šance, že mladí lidé po ukončení školy dlouho v evidenci nezaměstnaných nebudou.

Tato výstava středních škol se uskuteční rovněž 13.11.2018 v havířovském společenském domě Reneta a 20.11.2018 v Domě kultury města Orlová, vždy od 10 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…