Kladno: Chraňte své kolo či koloběžku umělou DNA

24.05.2019 12:26

Dejte jízdnímu kolu identit, a chraňte ho tak proti krádežím a následnému prodeji.

Kladno: Chraňte své kolo či koloběžku umělou DNA
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Označení bicyklu syntetickou DNA, tedy sérií mikroteček s unikátním kódem, odradí potencionální pachatele od krádeže, popřípadě zásadně zvýší pravděpodobnost jejich dopadení a zamezí prodeji odcizeného kola. Službu spadající do oblasti prevence kriminality ode dneška bezplatně poskytuje Policie ČR ve spolupráci se statutárním městem Kladno.

Radnice tak pokračuje v projektu s názvem Kladno – FIZM, tedy forenzní identifikační značení majetku. V současné době je tato technika považována za nejmodernější a nejúčinnější způsob ochrany jízdních kol. „Značení se provádí tak, že na kolo či koloběžku se umístí unikátní technologie mikroteček obsahujících syntetickou DNA s unikátním kódem. Ve spojení s výstražnými prvky a rozsáhlou mezinárodní databází chráněných předmětů pak představuje silný nástroj při ochraně a jednoznačné identifikaci majetku. V Kladně si zájemci mohou takto nechat označit kolo, elektrokolo i koloběžku,“ vysvětluje radní statutárního města Kladno pro bezpečnost Petr Hašek.

Moderní služba je pro Kladeňáky zdarma

První značení se v Kladně uskutečnilo již v loňském roce. Umělou DNA získalo 150 kol a dokonce i koloběžek v celkové hodnotě 3,8 mil. Kč. Kolo si může nechat identifikovat každý občan starší 15 let, který doloží doklad o své totožnosti a doklad o koupi kola. Přivezené kolo musí být čisté, suché a technicky způsobilé. Vlastní značení se uskuteční v červnu na dvou služebnách Policie ČR Kladno v ul. Kosmonautu 2117 a na náměstí Edvarda Beneše 1613. Pracovníci kladenského magistrátu následně zajistí přenos informací do registru města i mezinárodního registru REFIZ.

„Označení jednoho kola zabere cca 15 minut. Registrační formulář je k dispozici na webu města v sekci Prevence kriminality,“ přidává praktické informace primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a doplňuje: „Dokument mohou lidé vyplnit v pohodlí domova a k registraci pak mohou přijít bez objednání už s vyplněným formulářem. Moderní služba je pro Kladeňáky zdarma, což umožnila finanční podpora projektu Ministerstvem vnitra.“ Označené kolo dostane také varovnou samolepku s upozorněním na bezpečnostní registraci pomocí umělé DNA a majitel získá registrační průkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …