Kladno: Město stále čeká na přislíbenou státní dotaci na rekonstrukci zimního stadionu

31.01.2022 20:27 | Tisková zpráva

Rada Města Kladna nepřidělila zhotoviteli vysoutěženou zakázku na část probíhající rekonstrukce kladenského zimního stadionu, konkrétně na výstavbu nového třetího patra s vyhovujícím zázemím pro extraligu, místy pro sponzory, novináře, televizní vysílatele a režii stadionu. Důvodem je nejistota nad přislíbenou, ale dosud nepřidělenou dotací z programu Národní sportovní agentury (NSA).

Kladno: Město stále čeká na přislíbenou státní dotaci na rekonstrukci zimního stadionu
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

A za stávající situace by bylo vedení města nuceno obdobně postupovat i v případě plánované realizace vzduchotechniky.

Podle dohody se na investici do rekonstrukce stadionu měli rovným dílem podílet Město Kladno, Středočeský kraj a NSA. Na společné tiskové konferenci s majitelem hokejového klubu Rytíři Kladno Jaromírem Jágrem to v září roku 2020 deklarovali někdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), předseda NSA Milan Hnilička (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Téměř po roce a půl ale město musí vše financovat samo. Středočeský kraj totiž žádné prostředky neuvolnil a stát prostřednictvím NSA dosud také ne.

„I přes snahu Jaromíra Jágra, kterou oceňuji, jsem od začátku měl obavy, aby nezůstalo jen u slibů a celá investice nespadla na bedra města. A tak to zatím bohužel je. Věřím, že se naplní alespoň příslib od NSA, kde se ale stále nemůžeme dopátrat zdárného konce, přestože jsme už v červenci minulého roku podali žádost a předložili všechny požadované dokumenty. Dokud nebude státní dotace jistá, nemůžeme si dovolit přidělit vysoutěženou zakázku a začít další část stavebních prací. Nejpádnějším důvodem je, že se dotace dá využít pouze na dosud nezaplacené položky,“ vysvětluje kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Město Kladno dlouhodobě usiluje a nadále jedná o přidělení prostředků z dotačního programu NSA „Nadregionální sportovní infrastruktura“, který je určen na výstavbu a rekonstrukce sportovišť a počítá se s ním pro stadiony v Brně a Jihlavě, kde se navíc mohou spoléhat i na podporu kraje.

Rekonstrukce stadionu (výměna střechy, oprava nosné konstrukce, opláštění a zateplení, výstavba třetího podlaží, vzduchotechnika, čpavkové hospodářství) by měla být dokončena před startem hokejové sezony 2022/23 a její cena se vyšplhala na 470 milionů korun.

„Takovou částku si Město Kladno nemůže dovolit. Rostou mandatorní výdaje, dochází ke zdražování téměř všeho a nikdy jsme nepočítali s tím, že budeme sami financovat celou rekonstrukci stadionu, jejíž cena navíc kvůli nepředvídatelným problémům podstatně vzrostla. Chci ale hokejové fanoušky, hráče i jejich rodiče ujistit, že uděláme všechno pro to, aby byl zimák dokončen včas a vše dobře dopadlo,“ říká Milan Volf.

Zimní stadion v Kladně byl do současné podoby vystavěn v roce 1959, od té doby prošel pouze několika menšími úpravami. Zásadní rekonstrukce včetně nezbytné výměny střechy v havarijním stavu byla zahájena po konci loňské hokejové sezony, v níž Rytíři slavili návrat do nejvyšší soutěže. Stadion kromě nich využívají PZ Kladno, další amatérské a mládežnické oddíly i školy. Po rekonstrukci může stadion sloužit také k pořádání kulturních akcí a mimo lední hokej a krasobruslení hostit další sporty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…