Kladno: Město zahájilo opravu zdi hlavního kladenského hřbitova

14.05.2020 20:11

V areálu hlavního hřbitova v Kladně byly zahájeny opravy zchátralé zdi, která přímo sousedí s parkovištěm. Část stávajícího zdiva v havarijním stavu nahradí zcela nové. Práce by měly trvat do konce září.

Kladno: Město zahájilo opravu zdi hlavního kladenského hřbitova
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kladno

„Zeď hlavního kladenského hřbitova projde rozsáhlou opravou, kterou si toto pietní místo zaslouží. Délka zdi, kterou musíme kompletně opravit, přesahuje sedmdesát metrů. Celková cena činí téměř 1,13 milionu korun,“ informoval primátor Dan Jiránek.

Místo stavby se nachází u části hlavního hřbitova - Kladno II. Jedná se o hřbitovní zeď sousedící s parkovištěm mezi hřbitovy. Oprava spočívá v odstranění části stávající zdi v havarijním stavu i se základy a vybudování nového oplocení v původní trase s betonovou stříškou, včetně vyzdění nových sloupů s hlavicemi.

Kladno se v současnosti stará na svém území o osm hřbitovů. Celkem má v tuto chvíli zhruba 13 726 hrobových míst, z toho je 1 633 urnových schránek, urnových pomníků a epitafních desek. O údržbu na všech hřbitovech se stará od roku 1997 na základě smlouvy o dílo firma Petr Pokorný. „Kapacita hřbitovů je dostačující, ale bude potřeba rozšířit kolumbárium pro urnové schránky, jehož kapacita je již více než rok vyčerpaná,“ podotkl primátor.

Poplatky za hrobová místa nebyly po šestnáct let zvyšovány. „Od roku 2003 platí částka za nájem a služby 227 korun na jeden hrob (nájem a služby). O dalším zvýšení poplatků tedy uvažujeme, protože se zvýšily náklady na údržbu, je potřeba i nadále investovat do opravy zdí a výstavby nového kolumbária. V tuto chvíli jsme ve fázi analýz.“ konstatoval Dan Jiránek s tím, že roční částka vynaložená na údržbu hřbitovů z městského rozpočtu činí cca 12 mil. korun.

Velkou investicí v posledních letech byl pasport na hlavním hřbitově Kladno, tzn. vytvoření digitální mapy hřbitova, zatím pro šest oddělení. Mapování pokračuje i letos. Další zásadní investicí byla oprava zdi na VI. oddělení hlavního hřbitova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…