Kladno: Na plevel již zásadně bez chemie

20.05.2020 8:38

K odstraňování plevele v ulicích Kladna bez použití glyfosátů se přistoupilo již v roce 2019 a ten se od té doby odstraňuje pouze mechanicky.

Kladno: Na plevel již zásadně bez chemie
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Městská firma Údržba Kladna s.r.o. pro ještě lepší výsledky zakoupila již v loňském roce přístroj na vyvíjení velmi horké vody, jímž likviduje nejen plevel, ale i pravidelně umývá a dezinfikuje zastávky. Přistroj je schopen vyčistit i lavičky, koše a odstranit sprejerské výtvory i žvýkačky. Nyní v ulicích města začne jezdit multifunkční vůz s několika výměnnými nástavbami.

„Jde nám především o technologie šetrné k životnímu prostředí. Likvidace plevele bez herbicidů na zpevněných i nezpevněných plochách či komunikacích je tímto strojem poměrně jednoduchá. Pomocí speciálního předního nástavce jsou jednotlivé plevelné rostliny smáčeny horkou vodou o teplotě 98 °C a poté usychají,“ řekl primátor Dan Jiránek.

Působením horké vody dochází u zasaženého plevele k narušení buněčné struktury spařením a tím k nevratnému poškození jejich částí, nebo i celého kořenového systému, podobně jako u chemického procesu. Zbytky rostlin následně stačí po pár dnech uklidit standardními mechanickými postupy. „Parní nástavba je jen jednou z možností použití nového multifunkčního vozu, který začneme tento týden používat v ulicích města. Podle potřeby se jednotlivé nástavby na autě dají vyměnit jedním člověkem za pár minut.

Pro mechanický úklid jsou k dispozici přední kartáče se speciálním ramenem s abrazivním kartáčem a na zimu je připravena nástavba se sypačem, variabilní radlicí i chodníkový odmetač. Použití všech modifikací tohoto stroje je velmi jednoduché a hlavně s ním pomůžeme celoročně k udržování většího pořádku v našem městě,“ řekl Oldřich Černý, jednatel Údržby Kladna s.r.o. a radní města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…