Kladno: Po novém Sítenském mostě bychom mohli jezdit v roce 2025

22.11.2020 11:54

Přemostění Sítenského údolí bylo navrženo v roce 1962, o čtyři roky později mohli řidiči i pěší začít nový most využívat. Necelých šedesát let provozu se však na jeho stavu nenávratně podepsalo. Stavební inženýři doporučili místo rekonstrukce stávajícího mostu výstavbu zcela nového. Náklady na demolici a následnou stavbu nového mostu jsou odhadovány na minimálně 200 milionů korun.

Kladno: Po novém Sítenském mostě bychom mohli jezdit v roce 2025
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Návrh nového mostu si město napřímo objednalo u architekta Pleskota, který zpracovanou studii předal na podzim letošního roku. Návrh je technicky i architektonicky zajímavý, především při pohledu ze Sítenského údolí. Bohužel zadání, na základě kterého pan architekt pracoval, mělo několik zásadních nedostatků.

„Most byl tak trochu ‘vytržen z kontextu‘. Přitom je ale součástí veřejného prostoru a spolu s komunikacemi musí plnit řadu funkcí a musí dopravně i urbanisticky tvořit jeden smysluplný a funkční celek,“ uvedl radní Rys a avizoval, že ještě v letošním roce bude zadán požadavek na novou podkladovou studii, která se bude zabývat dopravním a urbanistickým řešením navazujících ulic C. Boudy a J. Kociána.

Dalším problémem je naprostá absence řešení teplovodu, který je na mostě zavěšen a nový most s ním vůbec nepočítá.

„Konstrukčně a esteticky je návrh zdařilý a není důvod ho házet do koše. Věříme, že se s architektem Pleskotem domluvíme na dalším postupu a odladění současného návrhu,“ podotkl Ondřej Rys.

Bezprostředně po odladění návrhu bude následovat zpracování projektu v několika stupních a vydání všech potřebných povolení na něž naváže výběr zhotovitele stavby. Vzhledem k velkému rozsahu stavby se bude jednat o náročný proces trvající několik let.

„Jedná se ještě o dlouhý proces. Pokud vše půjde bez zásadních komplikací, tak by se s realizací mohlo začít v roce 2024, tedy v roce 2025 bychom mohli jezdit po novém mostě,“ věří radní pro rozvoj města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…