Kladno: Protivirová nanolátka chrání i prostory METY

28.12.2020 9:50

Speciální nanospostřik chrání společné prostory bytového domu META v Hřebečské ulici. Ten slouží především osobám s hendikepem a seniorům. O aplikaci v reakci na koronavirovou situaci rozhodli radní města.

Kladno: Protivirová nanolátka chrání i prostory METY
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Unikátní nátěr eliminuje 99,99 % virů a bakterií, zastavuje veškerý růst plísní, řas i hub a chrání ošetřené stěny před jejich šířením. META je již druhým městským objektem, jehož obyvatele nanopostřik chrání. V listopadu již rozhodli kladenští radní o použití nátěru v Domově pro seniory.

„Dvousložkový nanonátěr Clean Shield je stoprocentně přírodního původu, šetrný k životnímu prostředí i zdraví lidí. Stejný nechaly aplikovat ve svých objektech například Letiště Václava Havla, Barrandovské ateliéry, město Znojmo nebo Nemocnice Domažlice,“ informoval náměstek primátora Přemysl Mužík a dodal: „Kromě okamžitého antivirového a antibakteriálního účinku má navíc další jedinečné vlastnosti, například účinně a dlouhodobě čistí vzduch ve svém okolí od patogenů a pachů. Navíc chrání všechny potažené materiály před opotřebením každodenním používáním a má samočistící schopnost.“

Ochranný nátěr na stěny a plochy především výtahů a vstupních prostor na každém patře chrání zdraví obyvatel domu, zároveň díky samočistící schopnosti ušetří okolo 80 % vody a čistících prostředků. Za vynaložené náklady ve výši 989 800 Kč bez DPH ošetří společnost Proten 4 949 metrů čtverečních exponovaných ploch domu. „Kanadský produkt je z velké části založen na působení fotokatalytické reakce. Jedná se o fyzikální jev oxidace na povrchu oxidu titaničitého, který je aktivován světlem,“ vysvětlil jednatel společnosti Proten Blahoslav Matějka.

META je již druhým městským objektem, který Kladno ochránilo unikátním nátěrem. V listopadu radní rozhodli o provedení nanopostřiku také v Domově pro seniory Kladno. Zde bude ošetřeno celkem 2 493 metrů čtverečních ploch, v drtivé většině pokojů ubytovaných seniorů. „V obou objektech žijí lidé patřící k rizikové skupině v souvislosti s aktuální pandemií a naší povinností je udělat vše pro jejich bezpečnost. Aplikaci v METĚ firma provede během dvou prosincových dnů. Postřik je rychlý, bezpečný, okamžitě ulpívá na površích a nerozptyluje se v prostoru,“ uzavřel náměstek Mužík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…