Kladno: Rekonstrukce Základní školy Brjanská je dokončena

27.10.2019 7:39

Jedna z největších letošních investic města Kladna v oblasti školství - úpravy a dovybavení ZŠ Brjanská za 21 mil. korun, je dokončena.

Kladno: Rekonstrukce Základní školy Brjanská je dokončena
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Škola získala bezbariérové přístupy a děti se učí ve zrekonstruovaných odborných učebnách včetně nového vybavení a učebních pomůcek. Součástí investice je i úprava prostranství mezi pavilony a nové rozvody počítačové sítě.

„Jsem velmi rád, že je celá akce úspěšně dokončena. Stavební úpravy byly velmi rozsáhlé a náročné. Částečně zasáhly do konce školního roku 2018-19, který byl pro žáky ukončen 21. června a do začátku roku 2019-20, kdy začal provoz 9. září 2019. Nejviditelnější jsou samozřejmě rekonstrukce učeben. Máme nový přírodopis, dílny a reprezentativní učebnu fyziky.

Do všech těchto tříd bylo dodáno nové zařízení a učební pomůcky.  Ostatní stavební práce zajistily bezbariérové vstupy do pavilonů, ve dvou pavilonech výtahy, byly přidány toalety pro tělesně postižené, nové rozvody počítačových sítí a kompletní přestavba nádvoří, včetně nového osvětlení.  Žáci dlouho volali po instalaci laviček do tohoto prostoru, tak se konečně dočkali. Mohou zde trávit volný čas o přestávkách, ale naše „amfiteátry“, jak jim důvěrně říkáme, mohou posloužit i jako venkovní učebna. Chci poděkovat pracovníkům magistrátu i dodavateli za profesionální přístup“, řekl Vladimír Dufek, ředitel školy.

„Rekonstrukce školy byla financována prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu ve spolupráci s Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem místní rozvoj. Z fondů škola získala téměř 18, 6 mil. korun. Město Kladno financovalo nad rámec tohoto projektu další téměř 3 miliony ze svých prostředků a zajistilo tak navíc modernizaci jedné kmenové třídy a opravu teplovodního kanálu“, uvedl Tomáš Kutil, statutární náměstek primátora.

„Letos město do školských zařízení investovalo více než 38 milionu korun. Druhou největší investicí jsou úpravy v ZŠ Školská. Během léta proběhly ve třech mateřských školkách modernizace gastro provozu či stravovny. Školka v Divadelní ulici má nový systém ohřevu teplé vody v kuchyni a ZŠ Amálská  novou vzduchotechniku v kuchyni. Ve školce v Motyčíně byly vyměněny sprchové boxy, v  7. ZŠ Vodárenská a 10. ZŠ Cyrila Boudy jsou nová umyvadla a hygienické kabinky “, řekl Dan Jiránek, primátor Kladna „Největším projektem je přestavba objektu ve Vrchlického ulici na bezbariérovou mateřskou školu s rozpočtem zhruba 20 milionu korun. Dokončena by měla být v příštím roce“, dodal Jiránek.

ZŠ Kladno, Brjanská 3078 je klasickou základní školou. Od 1. do 8. ročníku jsou standardní třídy doplněny o jednu třídu hokejovou, v  1. - 3. ročníku o třídu pro děti s logopedickými vadami. V souvislosti s tím je v areálu zřízeno Speciální pedagogické centrum pro děti s touto diagnózou. Škola se nachází v blízkosti sídliště v okrajové části města, odkud pochází většina žáků. V poslední době ale stále více přijímáme i děti z jiných spádových oblastí a hlavně cizince, převážně ze třetích zemí.  Těmto dětem, které většinou nemají základy českého jazyka, poskytujeme jazykovou podporu (z vlastních řad, ale i ve spolupráci s Centrem pro integraci cizinců). Další velkou skupinu tvoří děti dojíždějící z okolních obcí. Školu momentálně navštěvuje 531 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…