Kladno: Statečné odbojářce Olze Mauleové pogratuloval k narozeninám primátor Jiránek

08.01.2020 7:36

Poslední žijící kladenská válečná veteránka a odbojářka Olga Mauleová oslavila krásné 94. narozeniny. Pogratulovat jí přišel i primátor města Kladna Dan Jiránek.

Kladno: Statečné odbojářce Olze Mauleové pogratuloval k narozeninám primátor Jiránek
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Olga Mauleová se narodila 3. ledna 1926 českým rodičům v obci Jedvanina (nyní Novosilki) na Ukrajině. Měla dvě sestry a jednoho bratra. Volyňská historie rodiny se začala psát, když se Olžina babička přestěhovala do oblasti s rodiči jako tříletá. Na pozemku, který v Jedvanině zakoupili, pak žili a hospodařili po 76 let. Tatínek Olgy Jan Kamínek sloužil v Kyjevě jako ženista na Dněpru. „Často a rád vzpomínal na kyjevské osobní setkání s T. G. Masarykem. Byl dobrý hospodář, rád pracoval na poli a se dřevem,“ vypráví sympatická seniorka.

Dne 22. června 1941, když Němci napadli Sovětský svaz, Olga končila 7. třídu. Za 2. světové války byl její švagr zapojen do podzemního hnutí, přestože hrozilo prozrazení a smrt pro celou rodinu a také ona sama se jako velmi mladá aktivně zapojila do odbojové činnosti. V první třetině roku 1943 pracovala Olga Ivanovna Kamínková nejprve s partyzány jako průzkumnice a spojka v partyzánském oddíle Sidora Artěmoviče Kovpaka. Tento oddíl se podílel na významných diverzních akcích. Ve výzbroji měli pušky, granáty, samopaly, těžké kulomety, minomety a protitankové pušky a děla. Od března 1943 do ledna následujícího roku působila v partyzánském oddíle Michajlova – Oduchy a poté v oddíle Zarodinu velitele Šišky. Spolubojovníci si velmi vážili jejího mistrného a konspirativního sbírání cenných zpráv a jejich předávání štábům partyzánských oddílů. Zúčastnila se bojů o osvobození měst Ostrog, Rovno, Luck, Vladimír-Volyňský a Kovel.

Olga si dodnes dobře vybavuje svoji činnost v partyzánském oddíle, napřílad jak přepočítávala patnáct set patron, ale i nebezpečné chvilky, kdy se v lese ukrývali v jámě před palbou střel a měli štěstí, že přežili. Dvakrát přecházela frontu směr Brest – Kovel. Město Kovel bylo strategické místo, byl to klíčový železniční a silniční uzel v Pripjaťských bažinách. „Při jedné akci bylo po kolena sněhu. Dle zpráv průzkumné hlídky nic nehrozilo, když jsme ale vjeli na saních taženými koňmi do vesnice, začali Němci, asi nějaká hlídka, střílet. Rychle jsme koně otočili směrem k lesu, naštěstí nikdo nebyl zraněn. V hlubokých lesích měli partyzáni zemljanky a vše, co jsme Němcům ukořistili, koně, krávy, prasata, jsme odvedli do lesa,“ vzpomíná Olga.

Za svoji statečnost v boji s nepřítelem obdržela mnoho vyznamenání a medailí našich i zahraničních. V roce 1947 se z Ukrajiny přestěhovala do České republiky. V Kladně žije 40 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…