Kladno: Strážníkům pomáhá v terénu psí pochůzkář

13.08.2020 18:35

Kladenská městská policie má opět psího strážníka. Rotvajlera Matýska pro výkon služby vycvičil zkušený psovod a psí strážník, který bude sloužit jako pochůzkář, složil v červenci přísné zkoušky u státní policie na výbornou. Do služby měl Mates nastoupit až v září, ale načerno organizovaná techno-párty minulý víkend jeho nástup uspíšila.

Kladno: Strážníkům pomáhá v terénu psí pochůzkář
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Po letité přestávce se mezi strážníky Městské policie Kladno zařadí i psí pochůzkář. Jde o čtyřletého Rotvajlera a jmenuje se Mates. Do výkonu služby nastoupil již minulý víkend. Na začátku srpna se s Matýskem seznámily také děti z kladenského Švermova, za kterými se svým psovodem přijel na tábor.

„Psovod kladenské městské policie, František Šulek, má letité zkušenosti u Armády ČR, tehdy dvouletého psa našel v děčínském útulku, kam se dostal z rodiny, která ho nezvládala. Psovod ho ale dokázal výborně vycvičit a připravit, takže v červenci psí strážník bez problémů zvládl certifikované přezkoušení státní policií a navrch dostal pochvalu. V papírech má původní jméno Hervis, psovod si ho ale přejmenoval na Matese, po jeho psím předchůdci,“ uvedla ředitelka Městské policie Kladno Monika Horová.

Strážníci chtějí psa využívat i při preventivních besedách a programech na školách a školkách. Rotvajler má přátelskou povahu, zároveň ale dokáže během služby v případě potřeby zasáhnout sebevědomě a rozhodně.

Matýsek

„Pes je pro městskou policii užitečný. Účastní se hlídkové činnosti, v podstatě nahrazuje jednoho strážníka. Budí respekt. Pouhým zaštěkáním třeba v minulosti pomohl rychle vyklidit bezdomovce z veřejných prostor bytového domu, kde se rozložili na spaní a odmítali sklep opustit,“ vysvětluje šéfka kladenských strážníků. Díky svým smyslům dokáže zvíře v terénu vycítit, když je něco jinak, než má být.

„V minulosti služební pes například pomohl na kladenských hřbitovech chytit v období dušiček zloděje výzdoby, který se schovával mezi náhrobky. Strážník nedokáže nahlédnout za stovky hrobů, pes ale přítomnost schovaného zaregistroval a upozornil na něj hlídku. Je prevencí agresivního chování pachatelů, zkrátka je plnohodnotným členem hlídek při pochůzkách,“ konstatovala Monika Horová. Užitečné je podle ní i nasazení psa při kontrole chatových a zahrádkářských kolonií, příměstských lesů či problémových lokalit.

V minulosti sloužily u MP Kladno také jízdní hlídky. Návrat koní do služby ale Monika Horová, kterou do funkce zvolilo městské zastupitelstvo před prázdninami, neplánuje. „Znovuzavedení by bylo technicky, finančně a profesně velmi náročné. Koně nejsou pro strážníky zahrnuti mezi donucovací prostředky, tedy je možné je využívat jen v rámci preventivních opatření. Pro kontrolu příměstských lesů strážníci používají skútry. Koně jsou spíše prestižní záležitostí, od které se postupně města odvracela. Dnes už je českých měst s jízdními hlídkami nemnoho,“ sdělila ředitelka Městské policie Kladno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…