Kladno: Uplynulo 450 let, kdy bylo Kladno povýšeno na městečko

31.12.2011 18:35

Dne 22. 12. 1561 Ferdinand I. udělil Kladnu statut městečka se znakem a právem pečetit zeleným voskem

Kladno: Uplynulo 450 let, kdy bylo Kladno povýšeno na městečko
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Na počátku 14. století vlastnil ves Kladno rod Kladenských z Kladna, který roku 1543 vymřel „po meči“ a Kladno vlastnicky převzal rytířský rok Žďárských ze Žďáru. Za vlády Jiřího Žďárského ze Žďáru, který Kladno převzal po svém zesnulém bratru Zdeňkovi, se Kladno roku 1561 dočkalo povýšení na městečko. To si tehdejší kladenský pán Jiří vymohl na císaři a králi Ferdinandovi I. Majestátem ze dne 22. 12. 1561 Ferdinand I. udělil Kladnu statut městečka se znakem a právem pečetit zeleným voskem. Ve městě se mohly konat každé pondělí týdenní trhy a dva výroční osmidenní trhy na sv. Jiří (23. 4.) a v den Povýšení Sv. Kříže (14. 9.). Obyvatelé městečka si mohli zřídit samosprávu a postavit hradby. K tomu druhému ale nikdy nedošlo. Z města sice vedly tři brány- Pražská (Rakovnická), Slánská a Unhošťská, ale jako ohrazení sloužily pouze zadní zdi měšťanských zahrad. Před ohrazením pak začala vyrůstat předměstí jmenovaná podle bran, před nimiž vznikala.

Dnes se Statutární město Kladno rozprostírá na rozloze 3696 hektarů, má zhruba 70 tisíc obyvatel, téměř 9 tisíc čísel popisných a 6 městských částí.

reklama

autor: mestokladno.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…