Kladno: V Kročehlavech bude nová školka

23.06.2020 19:04

V Kladně začíná největší letošní investiční akce v oblasti školství – přestavba objektu 2338 ve Vrchlického ulici zpět na mateřskou školu pro sedm desítek dětí. Školka bude využívat i přilehlou zahradu. První děti by tři třídy mohly přivítat už příští rok v září.

Kladno: V Kročehlavech bude nová školka
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Projekt na novou mateřskou školu začal vznikat již v roce 2015, kdy byla v přípravě novela školského zákona, schválená o rok později. Ukládala obcím povinnost přijímat i dvouleté děti. „Později, v roce 2018, byla sice tato novela zrušena, ale zájem o mateřské školy ze strany rodičů dvouletých dětí je stále velký. Otevření nové mateřské školy umožní v nutných případech přijímání mladších dětí do předškolního vzdělávání na území města, a to i v průběhu školního roku,“ vysvětlil primátor Kladna Dan Jiránek s tím, že například při letošních zápisech byla podána přihláška pro 210 dětí mladších tří let a při současné kapacitě školek může město zatím uspokojit maximálně polovinu z nich. „Nová školka také ulehčí přetíženým zařízením, kde bude moci dojít ke snížení počtu dětí ve třídách. To umožní individuálnější přístup ke každému dítěti a zlepší podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví,“ dodal náměstek primátora Tomáš Kutil.

Dvoupodlažní budova na sídlišti 9. května byla postavena na přelomu 50. a 60. let jako mateřská škola a sloužila tak do počátku 90. let. V suterénu měla i kryt civilní ochrany, který je stále zachovalý. Zrušení školky zapříčinil prudký pokles demografické křivky koncem 80. a začátkem 90. let.  Později přízemí využívala dětská knihovna a v části suterénu fungovala vývařovna pro důchodce. V patře pak před několika lety ukončila činnost kulečníková herna, která zde fungovala od 90. let. Již několik let je budova opuštěná.

K objektu patří oplocený pozemek, který býval zahradou původní mateřské školy. Herní prvky v části zahrady sloužily doposud jako veřejné dětské hřiště. „Se začátkem stavebních prací musíme hřiště z pochopitelných bezpečnostních důvodů uzavřít. V budoucnu už zahrada, upravená v duchu komunitních zahrad, nebude široké veřejnosti přístupná a vrátí se k původnímu účelu, tedy si na ní budou znovu hrát děti z mateřské školy,“ upozornil primátor.

Fasáda zůstane střídmá s barevnými prvky

Stavební úpravy s rozpočtem zhruba 30 milionů korun začnou v nejbližších týdnech. Zahrnují návrat k původnímu dispozičnímu řešení prostor dle potřeb školky, tedy i bourací práce, dále zateplení objektu a novou fasádu, střechu i oplocení, vyspravení venkovního schodiště i chodníků, úpravy zahrady a vstupu do objektu a také zajištění bezbariérovosti budovy pro osoby s omezenou možností pohybu i maminky s kočárky.

„Největším konstrukčním zásahem tak bude vestavba elektrického výtahu, kvůli kterému bude nutné vybourat v železobetonové stropní desce dvoumetrový otvor. Výtah obslouží osobní dopravu i dopravu surovin a zásobování kuchyně,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Kutil a dodal: „Provozům jídelny, kuchyně a skladu bude věnován suterén. V přízemí školky bude hlavní vstup do objektu s kanceláří vedení, třemi šatnami i jedním oddělením s kapacitou 24 dětí. V patře pak budou další dvě oddělení se zázemím pro celkem 48 dětí a konzultační místnost pro pedagogy.“

Výtvarné řešení fasády školky bude respektovat původní dobovou střídmou barevnost. Jedinými nově navrženými výtvarnými prvky jsou pro děti vesele barevné obdélníky mezi okny na severní a jižní straně budovy.

Nová školka by měla být dokončena v červnu příštího roku. Dětské hřiště v areálu bude po dobu rekonstrukce uzavřeno!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…