Kladno: Veřejné plochy získají nový kabát

23.05.2019 9:15

Americká street-art umělkyně Emily Eldridge dokončila malbu ve středočeském Kladně

Kladno: Veřejné plochy získají nový kabát
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Probuzení kladenské výtvarné scény a aktivit ve veřejném prostoru na Kladně. To je cíl výtvarného ztvárnění některých ploch ve městě, na kterém se dohodlo město Kladno se skupinou Crestyl. V první fázi byla pozvána americká street-art umělkyně Emily Eldridge, která po týdenní práci právě dokončila své dílo. V tomto a příštím roce se pak počítá s výtvarným ztvárněním dalších objektů ve městě, a to se zapojením místních umělců.

"Rozhodli jsme se, že budeme více podporovat prostředí ve městech, kde působíme. Vše jsme odstartovali zajištěním hvězdy street-artu Emily Eldridge, u dalších objektů chceme spolupracovat s místními umělci, pro které plánujeme uspořádat i workshop nebo soutěž. Budou tak moci dokázat, že i oni dokáží vytvořit díla na světové úrovni. Další plány včas zveřejníme," říká Petra Holubová, marketingová ředitelka skupiny Crestyl, pod kterou spadá i kladenské obchodní centrum Central.

"Aktivity Centralu nás přivedly na myšlenku oslovit místní výtvarnou scénu a dohodli jsme se na dalších realizacích, které proběhnou v letošním roce. Opěrná zeď na autobusáku je kultovním místem, kam se místní rádi po skoro 20 let trvající odmlce legálně vrátí. Další tvůrci se ozvali přímo při realizaci malby u Centralu a my ve spolupráci s nimi rádi budeme hledat vhodné plochy, které budou moci oživit svými díly," říká předsedkyně výboru zastupitelstva města Kladno pro rozvoj, dopravu a územní plánování Anna Gamanová.

V první fázi se jedná o street art na opěrné zdi u autobusové zastávky v ulici Petra Bezruče a sloupech na lávce vedoucí do Central Kladno. Návrhu a realizace se ujala americká umělkyně a ilustrátorka Emily Eldridge (ZDE), která v posledních letech žila a tvořila v Hong Kongu, Barceloně a nyní v Berlíně. Po bok těchto světových metropolí se nyní zařadilo i Kladno, kde Emily Eldridge během týdenní práce rozzářila betonovou autobusovou zastávku. Název díla, které vzniklo právě pro toto místo, je "Bohemian Dreaming / Watch the World Go By" (volně přeloženo: České snění: Pozorování světa). Na realizaci 130 m2 velké malby padlo 20 litrů podkladové barvy a 70 sprejů.

Malování na ulici si bude moci vyzkoušet každý

"Jedna z mých nejoblíbenějších věcí, které dělám, když jsem venku, je sledovat lidi. Na takovém rušném veřejném místě, jako je toto, má každý svůj vlastní příběh, svou vlastní minulost, svůj vlastní módní styl, své vlastní naděje a sny. Chtěla jsem proto, aby toto dílo odráželo rozmanitost lidí - mladých i starých, studentů, pracovníků, návštěvníků, turistů a místních obyvatel," popisuje Emily Eldridge své dílo. "Navíc si myslím, že těžký průmysl, se kterým je Kladno historicky spojeno, může mít temnou nebo drsnou konotaci. Chtěla jsem tuto myšlenku dát do kontrastu tím, že na kresbu používám jasné barvy. Slouží to jako připomínka, že i zde jsou lidé, kteří se smějí, užívají si času se svými rodinami a mají v životě sny. Opravdu miluji myšlenku, že umění by mělo být pro každého, a jsem nadšená, že mohu přinést do Kladna barvy. Doufám, že to projasní den lidí, kteří to uvidí, a že je to něco, co budou považovat za vlastní."

V dalších fázích v druhé polovině tohoto roku a v roce příštím se počítá s výtvarným ztvárněním Tepo objektu v ulici Litevská a výduchů poblíž ulice Váňova. Zde se předpokládá spolupráce s místními umělci, detaily nicméně ještě nejsou pevně stanoveny a budou zveřejněny až v dalších měsících. "Společně s obchodním domem chceme letos v září uspořádat workshop, kde si bude moci malování na ulici vyzkoušet každý. Děti, dospělí, prostě kdo bude mít zájem, si bude moci vyzkoušet, zda se v něm skrývá umělec. Aktivity ve veřejném prostoru vítáme a těšíme se, až nám zazáří barvy i na sídlištních objektech technického vybavení," říká radní statutárního města Kladno pro rozvoj a územní plánování Lukáš Hanes.

Skupina Crestyl je developerem a majitelem obchodního domu Central Kladno. Ve městě byl otevřen v roce 2015 a získal ocenění obchodní centrum roku. Má více než 26 000 m2 obchodní plochy, kde lidé najdou 100 domácích i zahraničních značek, služby i místo k zábavě a společenskému vyžití. Zajímavostí centra je například rozsáhlý pohyblivý model pražského Hlavního nádraží sestavený z kostiček LEGO®. V loňském roce v centru přibyla mimo jiné kavárna Starbucks a restaurace s bowlingem Kantýna Poldi. Návštěvnost v Central Kladno meziročně vzrostla o 10 % na 4,3 milionu návštěvníků za rok 2018.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…