Kladno: Zapojte se do přípravy strategie rozvoje města

06.08.2020 8:38

Záleží vám na budoucí podobě a fungování města? Zapojte se do plánování jeho dlouhodobého rozvoje. Kladno započalo práce na některých významných plánovacích dokumentech a strategických projektech a uvítá aktivní účast občanů, podnikatelů i zájmových skupin. V měsících srpnu a září se uskuteční dotazníkové šetření pro širokou veřejnost.

Kladno: Zapojte se do přípravy strategie rozvoje města
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

První dokument – Strategie udržitelného rozvoje města (SUR) – se bude zabývat návrhem celkového rozvoje města do roku 2030 s výhledem do roku 2050. Strategie bude plnit roli dlouhodobé koncepce pro oblast energetiky, klimatu, dopravy, životního prostředí, podnikání a trhu práce, školství, sociálních služeb, zdraví, kultury a sportu či například digitalizace.

„Vize by měla jasně ukázat směřování města, to, čeho chceme dosáhnout v další dekádě. Aby byly vize, cíle i celková strategie skutečně vitálním podkladem plánování a rozhodování města, musí být do přípravy a jejich naplnění zapojen nejen úřad, ale také všichni, kterým na budoucnosti našeho města záleží, včetně podnikatelských subjektů, spolků i samotných občanů. Budeme velmi rádi, pokud se k přípravě připojí co nejvíce zájemců,“ vyzval primátor Dan Jiránek.

Součástí zpracování strategie bude také návrh investičního (akčního) plánu, který by měl obsahovat návrh projektových záměrů a umožní sledovat a neustále vyhodnocovat investiční příležitosti a dostupné zdroje.

Vlastní prostředky města nebudou dostačující, a investiční strategie tak hraje klíčovou roli. „Vliv samozřejmě budou mít i negativní dopady pandemie na rozpočet města v dalších letech. Proto je nutné naplánovat budoucí investiční akce pečlivě a s využitím dostupných externích zdrojů, které se nabízejí, především dotací,“ dodal radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Aktuálně město sestavuje pracovní skupiny, do kterých budou pozvány subjekty zabývající se jednotlivými tématy. Na jednáních jim bude představena příprava strategie a v plánu je diskuse k silným a slabým stránkám města, bariérám rozvoje a potřebám, které vybrané subjekty na území města vidí a chtějí řešit.

Začátkem podzimu bude zpracována analytická část, tj. rozbor současné situace města a názorů a potřeb občanů a dalších subjektů. Následovat budou práce na strategické části (vizi města a návrhu opatření). Proces tvorby strategie bude dovršen v březnu 2021, a to investičním (akčním) plánem.

Pro oblast energetiky a klimatu je aktuálně zpracováván také Akční plán pro udržitelnou energii a klima Statutárního města Kladna (SECAP) do roku 2030 s výhledem do roku 2050.

Víceméně souběžně s přípravou SUR a SECAP se v Kladně zpracovává také Komunitní plán sociálních služeb. Ten rozebírá potřeby uživatelů služeb sociální péče, prevenci a poradenství (senioři, rodiny s dětmi, mládež, zdravotně handicapovaní atd.). „Komunitní plán je tvořen převážně formou setkávání pracovních týmů pro jednotlivá dílčí témata. Výstupem komunitního plánu bude návrh opatření, která budou reagovat na zjištěné problémy a potřeby. Dokončení se plánuje na červenec 2021,“ dodal radní Petr Soudek.

Dotazníky budou na webu i úřadovnách

Od poloviny srpna do poloviny září se uskuteční dotazníkové šetření mezi obyvateli města, které bude využito při tvorbě SUR i komunitního plánu. Dotazníky k vyplnění budou k dispozici v online podobě na webových stránkách města. Pro ty, kteří nemají přístup k internetu, budou k dispozici v papírové podobě na vybraných místech ve městě, kde si zájemci dotazník vyzvednou i odevzdají.

Takovými místy budou Městské informační centrum, městské úřadovny ve Švermově a Dubí, pracoviště ověřování a Czech Point v OD Tesco a v OC Oaza v Kročehlavech nebo informační centrum magistrátu na náměstí Starosty Pavla.

Více informací na webu města ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…