Kladno slaví své stoleté „Válovky“

07.01.2023 9:45 | Tisková zpráva

Hluboká lidskost, osobitá zemitá moudrost, odvaha vzdorovat, skromnost, břitký humor a svébytná kreativita s poselstvím. V polovině prosince by oslavily dvě výjimečné malířky – sestry Květa a Jitka Válovy – 100. narozeniny.

Kladno slaví své stoleté „Válovky“
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Život a mimořádnou tvorbu nejznámějších kladenských dvojčat oslavuje v Kladenském zámku výstava fotografií Jiřiny a Jiřího Hankeových Válovky 100 a rozsáhlá expozice s podtitulem Narozeniny / Pocta sestrám Válovým, kterou připravila kurátorka Dagmar Šubrtová. Výstavy budou otevřeny do 19.února.

Jitka a Květa Válovy jsou úzce spjaty s rodným Kladnem a nevelkým domem v Bendlově ulici č. p. 6. Dům se stal útočištěm a středem jejich společného života, zůstaly tu s plným vědomím toho, co znamená tvořit na periférii, mimo centrum výtvarného dění. Vybudovaly si miniaturní azyl před oficiálním světem, kterému se nechtěly přizpůsobovat. Ve svých skromných ateliérech malovaly rozsáhlá celoživotní témata, aby se později staly respektovanou součástí historie českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Než se tak stalo, sestry prožívaly dlouhé období nezájmu o svou tvorbu. „Mnoho obrazů tehdy přemalovávaly, neměly peníze na nová plátna. Vystavovaly jen zřídka a převážně společně se členy skupiny Trasa, tedy s Čestmírem Kafkou, Olgou Čechovou, Evou Kmentovou, Olbramem Zoubkem a dalšími. Toto úzké generační spojení umožnilo sestrám Válovým vytvořit díky přímluvě kolegů několik děl do veřejného prostoru, a částečně tak vyřešit jejich nelehkou finanční situaci,“ nastínila pohled do života významných kladenských rodaček kurátorka Dagmar Šubrtová.

V Kabinetu fotografie Kladenského zámku představují své fotografie, které vznikaly během života „Válovek“ významní kladenští fotografové Jiřina a Jiří Hankeovi. V dalších prostorách si pak návštěvníci mohou prohlédnout díla sester Válových zapůjčená ze soukromých sbírek a díla přizvaných umělců, jež byla vytvořena na počest malířek.

„Představujeme díla sester Válových s osobním příběhem. Jsou ze soukromých sbírek kladenských obyvatel. Své kresby a malby občas darovaly přátelům ze vzájemného obdivu, z přátelství nebo také jen za cigarety a láhev vína. Dost často neměly peníze, aby zaplatily běžné údržbové služby v domě. Tehdy nabízely svá plátna nebo portrétování příbuzných jako vyrovnání dluhu za práce, jako byly opravy rozvodů elektřiny a vody či rádia, vymalování stěn a tak dále. Tyto obrazy stále čekají na své umělecké zhodnocení, laické i odborné veřejnosti jsou zcela neznámé,“ prozradila kurátorka.

„V další části představujeme autory, které sestry Válovy inspirovaly. Ať už v tvorbě, motivem, přátelstvím nebo svým životem. Někteří autoři obdrželi výzvu k vytvoření nového díla již před dvěma lety. Na výstavě se objeví obrazy, objekty a video věnované dvojjedinosti sester Válových s pokorou k jejich výjimečnému malířskému dílu. Pozvaní autoři se objevují na výstavě společně s díly sester Válových nikoli kvůli konfrontaci, ale z důvodu blízkého setkání a porozumění.“

Kladenská výstava je součástí Roku sester Válových, v jehož rámci například také kutnohorská Galerie Středočeského kraje uspořádala ke stému výročí narození Jitky a Květy Válových výstavu s názvem Cesta předurčena osudem. K vidění bude až do 19. března 2023. V knižní podobě rovněž vyšel rozhovor, který vedla s Jitkou Válovou novinářka Marcela Pecháčková. V něm mimo jiné vypráví o dětských kresbách na pytlících od mouky, souznění se sestřinou duší, škole sklářů a šiček, totálním nasazení v kladenské Poldovce, o studiu u profesora Emila Filly, hanlivých výrocích Marie Majerové, totální izolaci nebo skrytých poselstvích jejich tvorby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…