Kladno zvítězilo v prestižní soutěži Chytrá města pro budoucnost

21.12.2022 16:48 | Tisková zpráva

Město Kladno se stalo Chytrým městem pro budoucnost 2020. Do prestižní soutěže přihlásilo dva své projekty. Odborné porotě město představilo vizi pro Energeticky pozitivní čtvrť (PED) v rámci mezinárodního projektu SPARCS a také Smart City platformu Invipo. Právě platforma Smart City, která sdružuje data z městských systémů, ve své kategorii zvítězila.

Kladno zvítězilo v prestižní soutěži Chytrá města pro budoucnost
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Výsledky soutěže Chytrá města pro budoucnost 2020 byly slavnostně zveřejněny 11. prosince prostřednictvím online přenosu. Do soutěže se zapojilo přes 180 záměrů z celé republiky, rozděleny byly do různých kategorií. Kladno se stalo vítězem v kategorii měst nad 50 tisíc obyvatel. Celkový rozsah přihlášených záměrů a jejich kvalita byla letos enormní.

Kladno spustilo testování inteligentních řešení pro veřejnou správu v roce 2018.

„Za sebou máme dvě etapy pilotního projektu Smart city Kladno a projekt dopravní telematiky. Získané poznatky můžeme dál rozvíjet, objektivně se dál rozhodovat, které technologie jsou pro město opravdu funkční a které nikoliv. Technické inovace hodláme v Kladně využívat v rozumné míře pro zkvalitnění života obyvatel, nikoliv samoúčelně bez hmatatelného výsledku,“ uvedl Ondřej Rys, radní města Kladna pro rozvoj.

Město například zabudovalo senzory do parkovacích míst před Centrem správních agend, které do platformy posílají informace o obsazenosti stání. Tu detekují také díky speciální aplikaci tři městské kamerové body na parkovišti před finančním úřadem. Sledování obsazenosti se může stát praktickou pomocí návštěvníkům úřadů. 

Vyspělá čidla hlídají zaplněnost prvních čtyř z celkově 32 hnízd podzemních kontejnerů na tříděný odpad i průchodnost vhozových otvorů. Město ověřuje rovněž technologii, která je díky senzorům zabudovaným na vozech pro svoz odpadu schopna identifikovat výtluky na vozovkách nebo propojení dispečinku zimní údržby s geoportálem města. Veřejnost tak bude moci v budoucnu ve speciální mapě sledovat, která trasa se právě uklízí.

V rámci platformy Invipo jsou zapojeny i chytré zastávky osazené elektronickými označníky a LED tabulemi. Již nyní vybrané označníky podávají veřejnosti také informace o číslech linek a cílových stanicích či aktuálním čase příjezdu. Dopravní telematika přináší další benefity pro veřejnost, například bezplatný přístup k internetu na některých stanicích MHD.

V budoucnu Kladno zvažuje zapojit do Invipo další oblasti, např. sdílená kola nebo se zaměří také na chytrou komunikaci se světelnými křižovatkami.

Porotci soutěže ocenili také vizi Kladna pro Energeticky pozitivní čtvrť (tzv. PED) připravovanou v rámci mezinárodního projektu SPARCS. Záměr skončil těsně před branami finále.

„Energeticky positivní čtvrť a další projekty města v oblasti energetiky zapadají do rámce Smart City. V této oblasti je jedním ze spojovacích článků mj. inteligentní software pro správu energií v budovách města, který nyní zavádíme,“ vysvětlil koordinátor SPARCS za město Kladno David Škorňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…