Klimkovice: Městem projde v sobotu masopustní průvod

27.02.2019 16:59

Tradiční masopustní průvod projde Klimkovicemi v sobotu 2. března. Maškary převezmou od starosty klíče k městským branám u zámku ve 14 hodin a poté už vyrazí do ulic města.

Klimkovice: Městem projde v sobotu masopustní průvod
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Náš pestrobarevný a halasný průvod vždy prochází městem za doprovodu dechové hudby, která kráčí v jeho čele. Letos to bude Jistebnická třináctka.  Za ní jdou maškary. Většinu masek si lidé doma vyrábějí sami,“ popsala jedna z iniciátorek klimkovického masopustu Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice. Nejoblíbenější jsou tradiční masky s hlubokou symbolikou a odkazem na historii. Proto jsou v ulicích Klimkovic v den masopustu k vidění maškary domácího zvířectva, smrtky, medvědi s medvědáři, muži převlečení za ženy, slamáci nebo Bakchusové.  

„Ale už jsme v průvodu uvítali i masky méně obvyklé, či dokonce veskrze současné. Měli jsme tu například celou rodinku Šmoulů, horolezce či hokejový tým, vlkodlaky, víly, hrací kostky nebo šachové figurky. Fantazii se meze nekladou a důležité je umět a udělat si srandu z čehokoliv a kohokoliv. O masopustu, který slavíme před Popeleční středou, je totiž vše dovoleno a vrchnost přimhouří oko, když si ji v tento den prostý lid bere na paškál,“ připomněla Alice Chlebovská.

 Průvod se na své cestě zdrží u těch dveří, kde ho hospodyňky a hospodáři pozvou na štamprličku, případně na něco k zakousnutí. Nakonec dojde až k historickému klimkovickému kinu, v němž budou oslavy pokračovat.
„Letos očekáváme velký zájem místních i proto, že jsme naše kino po rozsáhlejší opravě otevřeli veřejnosti divadelním představením teprve v úterý 26. února. Bylo úplně vyprodáno, ale zdaleka ne všichni si už vylepšený interiér stihli prohlédnout, takže jistě budou zvědaví,“ řekl starosta města Zdeněk Husťák.

V kině se bude tradičně pochovávat basa. „Paní basa bude na márách a loučit se s ní budeme za nezbytné účasti faráře, ministrantů, plaček a smuteční hudby. Ale protože je pak třeba „přepit skuru“, budeme následně koštovat čerstvé pálenky, jíst zabijačku i čerstvé domácí koblihy,“ vylíčila Alice Chlebovská.

Tradici masopustů v Klimkovicích dlouhé roky udržovali členové Dělnické tělovýchovné jednoty. Po nich převzaly štafetu různé klimkovické spolky. „Zjednodušeně by se dalo říci, že náš masopust pořádá město Klimkovice, Centrum volného času Mozaika, Jednota Orel Klimkovice, občanský spolek Paměť Klimkovic a mnohé další organizace. Ve skutečnosti neopakovatelnou atmosféru klimkovického masopustu vytváří několik nadšenců, kteří dokážou strhnout všechny ostatní. Každý přispívá svým dílem a vzniká tak vzácná komunitní akce.  Výsledkem je veselá, nespoutaná, rozpustilá, barevná a hlučná zábava pro zhruba 200 lidí, kteří se každoročně masopustního průvodu účastní. A to jak místní, tak přespolní, kteří si ji zamilovali,“ doplnil starosta Husťák.
Veselice potrvá zhruba do 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…