Klimkovice: Město odpustí nájem drobným podnikatelům, přijímá i další opatření

02.04.2020 21:49

Drobní živnostníci a majitelé obchodů i dalších provozoven v Klimkovicích, kteří sídlí v městských objektech, nebudou ve druhém čtvrtletí letošního roku platit nájem.

Klimkovice: Město odpustí nájem drobným podnikatelům, přijímá i další opatření
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

Město jim chce takto usnadnit těžkou situaci způsobenou koronavirou pandemií a následnými vládními opatřeními k minimalizaci šíření nákazy. Rozhodli o tom radní města na svém jednání 1. dubna. Opatření se dotkne zhruba třicítky provozoven.

„Rozhodli jsme odpustit nájemné paušálně všem podnikajícím osobám, které jsou v nájmu v nebytových prostorách patřících městu, protože se domníváme, že současná koronavirová krize má dopad na všechny podnikatele, nejen na ty, kteří museli zcela, nebo částečně uzavřít své provozovny. Vyzýváme i ostatní majitele nemovitostí ve městě, v nichž jsou v nájmu drobní podnikatelé, aby zvážili podobnou nebo částečnou podporu,“ řekl místostarosta Lukáš Lyčka.

Odpuštění nájmu se bude týkat například prodejny textilu, drogerie, večerky, cukrárny, Hostince na Podloubí, zámečnictví, restaurace Klenba, Pivních a vinných lázní, lékárny i lékařských ordinací. Rozhodnutí rady bylo jednohlasné. Pokud budou vládní opatření omezovat drobné podnikání delší dobu, rada zváží případné další žádosti nájemců o úlevy.  

„Chtěl bych požádat občany města, aby nakupovali v našich obchůdcích, a jen co opět otevřou, navštěvovali naše hospůdky a restaurace. Velké řetězce dle mého názoru ekonomické důsledky současných opatřeních ustojí, ale my potřebujeme podpořit naše živnostníky,“ doplnil místostarosta Lyčka.

Město chce nabídnout alespoň částečnou pomoc i všem občanům. „Protože víme, že dezinfekce je aktuálně nedostatkové zboží, objednali jsme větší množství z várky, kterou vyrábí hasiči v Ostravě. Věříme, že přijde každým dnem. Kdy ji budeme občanům rozdávat, včas zveřejníme,“ řekl starosta Jaroslav Varga. Informaci občané najdou na webových stránkách města, na Facebooku města, hlásit ji bude městský rozhlas i městská policie. 

Klimkovice se také připravují na variantu, že by se mohla nákaza objevit v domově pro seniory. Ve spolupráci s Centrem volného času Mozaika město zajistilo ubytovací prostory pro ošetřovatelky a ředitelku domova, protože ti by se v takovém případě dostali do karantény a museli by zůstat izolovaní od svých rodin. Sanatoria Klimkovice zapůjčila postele a lůžkoviny, střední zdravotnická škola poskytla ochranné štíty. Starostovi se podařilo sehnat 20 polomasek s filtry FPP3 z firmy Sigma a 100 výměnných filtrů, 100 látkových roušek a 350 roušek FPP2 s nano vlákny. K dispozici je dostal nejen domov, ale také místní hasiči, městská policie a pracovníci sběrného dvora. V domově pro seniory se u nikoho z šestadvaceti klientů ani personálu žádné příznaky onemocnění covid-19 neprojevují. Domov zavedl přísná hygienická opatření již v půlce března, platí v něm zákaz návštěv. Aby nebyli klienti domova zcela odloučeni od svých rodin, zakoupilo město pro domov neomezená data a lidé tak mohou komunikovat se svými blízkými přes tablet, který domov za tímto účelem pořídil.  

V Klimkovicích je uzavřená nejen škola, ale také všechny tři mateřské školky. Poslední, která fungovala ještě v první polovině března, ukončila provoz minulý týden pro malý zájem. „Rodiče nechtějí nic riskovat a raději zůstávají s dětmi doma,“ konstatoval starosta Varga.

Dodržování všech hygienických opatření a nařízení vlády ve městě kontrolují už dva městští strážníci. K prvnímu, který do nově zřízené klimkovické městské policie nastoupil už v lednu, přibyla v dubnu zkušená kolegyně. „Aktuálním úkolem strážníků je kontrolovat, zda lidé nosí na veřejnosti roušky a zda se nikde neshlukují ve větším množství. Pro všechny je dodržování těchto opatření nepříjemné, ale pokud pomáhají omezit rizika šíření nákazy, je nezbytné, abychom je vydrželi. Není možné, abychom všichni dopláceli na několik nezodpovědných jedinců, kteří nechtějí nařízení respektovat,“ vysvětlil starosta.  

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…