Klimkovice: První jednání Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK s představiteli ŘSD přineslo příslib lepší spolupráce

25.06.2021 21:49

Jednání Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK s představiteli ŘSD ČR přineslo shodu.

Klimkovice: První jednání Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK s představiteli ŘSD přineslo příslib lepší spolupráce
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Jednání Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK s představiteli ŘSD ČR za účasti zástupců Krajské hygienické stanice MSK se sídlem v Ostravě a CHKO Poodří,

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

které se uskutečnilo v Klimkovicích ve čtvrtek 24. června, přineslo shodu především v tom, že do budoucna budou zodpovědní pracovníci ŘSD více komunikovat přímo se starosty obcí dříve, než přistoupí ke konkrétním technickým řešením, aby se předcházelo vzniku problémů, jejichž následná řešení bývají komplikovaná, finančně náročná a mnohdy i velmi těžko realizovatelná.

Předmětem jednání byl hluk z dálnic a rychlostních silnic i mostů, který obtěžuje obyvatele přilehlých obcí. ŘSD představilo opatření připravovaná k dodatečnému odhlučnění dálnice D1 v problematickém úseku od 342. do 354. kilometru navržená na základě výsledků odborné studie zpracované v loňské roce. Na několika místech inkriminovaného úseku vyrostou nové protihlukové stěny, některé ze stávajících stěn se budou zvyšovat, případně prodlužovat, většina nových stěn bude ve variantě neprůhledné a pohltivé, nikoliv průhledné a odrazové. Přestože výjimka udělená hygienickou stanicí pro zvýšené hladiny hluku platí podle informací, které má spolek v této chvíli k dispozici, pouze do konce letošního června, realizace navržených opatření se dá očekávat až v roce 2024.

„Uvítali jsme informaci, že se ŘSD zabývá technologickými novinkami protihlukových opatření, které by se mohly uplatnit i v našich obcích, a také jejich designem. Pro naše občany je to velká naděje, že se situace může zlepšit,“ řekl starosta Klimkovic a předseda spolku Jaroslav Varga.

Představitelé obcí spolu s ŘSD otevřeli prostor pro budoucí dohodu o podmínkách spolupráce při vytváření pásů izolační zeleně podél dálnic a rychlostních silnic. Podle ŘSD lze izolační zeleň dostat do projektu při posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. U již hotových staveb se musí angažovat na přípravě podmínek obec, ŘSD poté může přispět formou náhradní výsadby.  Hledat řešení by se mělo i za odborné spolupráce CHKO Poodří.

„Vadí nám, že se při přípravě staveb nepočítá s potřebnými opatřeními, zadání je vesměs provést je co nejlevněji. Takže teď řešíme, jak napravit to, co vzniklo v minulosti naprosto přehlíživým přístupem k potřebám obyvatel malých měst a obcí, a dozvídáme se, jak je to velmi komplikované,“ řekl starosta Vřesiny Jiří Kopeň.

Na členské schůzi spolku předcházející pracovnímu jednání s ŘSD se novým členem spolku stala obec Jistebník. Její starostka Šárka Storzerová očekává, že spolek rozšíří svou působnost také o problamatiku vysokorychlostních železničních tratí.

„Jistebníkem by měla v budoucnu vést vysokorychlostní trať. Chceme být od počátku u plánovaní stavby, abychom hned v úvodu prosadili opatření, která omezí negativní vlivy stavby na život obyvatel zejména v oblasti Nádražní.

Dalším důvodem našeho angažování ve spolku je zvýšující se frekvence průjezdu kamionů obcí poté, co se v okolí vystavěla logistická centra. Také chceme mít silné partnery kvůli výstavbě Lidlu v těsné blízkosti katastru naší obce.

Jako účastníci řízení jsme byli proti této stavbě, protože se obáváme zvýšené hlučnosti, prašnosti i nároků na zajištění bezpečnosti chodců, zeména dětí chodících do školy. Ovšem se svými připomínkami jsme zcela neuspěli. Nicméně manažeři řetězce se zavázali, že udělají vše pro to, aby obec provoz nového supermarketu zatížil co nejméně,“ uvedla starostka Jistebníku.

Spolek pro přijatelný život kolem dálnic v MSK založily loni v prosinci obce Klimkovice, Olbramice a Hladké Životice, bezprostředně poté se připojila Vřesina. Cílem spolku je usilovat o minimalizaci negativních dopadů silničního provozu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla v Moravskoslezském kraji na život občanů v přilehlých obcích. Jako největší problém většina obcí vnímá hluk mnohdy v intenzitě překračující povolené limity. Obce proto spojily své síly, aby se staly nejen pro ŘSD, ale také pro další zodpovědné orgány silným partnerem a zajistily tak pro své občany ze strany ŘSD rychlejší přijímaní efektivních opatření, která by udržela kvalitu života obyvatel zástavby blízké dálnicím. 

V klimkovické osadě Václavovice bylo v roce 2017 na základě žádosti města Klimkovice provedeno KHS v Ostravě měření hluku. V denní době bylo prokázáno dodržení zákonného hlukového limitu, v noční době překročení limitu o 3,6 db. Po neúspěšných pokusech ŘSD řešit tuto situaci vydala KHS v květnu 2019 rozhodnutí o časově omezeném povolení pro překročení hygienického limitu silničního hluku v denní době o 2 dB, v noční době o 7 db v úseku mezi exitem 349 Klimkovice a exitem 354 Rudná do 30. června 2021. Do tohoto termínu schází šest dnů, přesto aktuálně teprve schválila centrální komise Ministerstva dopravy ČR záměr zhotovit projekt dodatečných protihlukových opatření na D47 v úseku od 342. do 354. kilometru. Město Klimkovice chce mezitím zajistit alespoň výsadbu izolační zeleně ve třech vytipovaných lokalitách. Prioritu má oblast mezi D1 a rodinnými domky v ulici U Zahrádek. V současnosti je již hotov projekt výsadby izolační zeleně na celkových 4 299 m2, realizace výsadby začne zřejmě na podzim.

Obdobná situace je v Olbramicích. Zde byly naměřeny hodnoty vyšší než povolují zákonné limity již v roce 2014. Studie společnosti Enviroad s názvem Monitoring hluku, vibrací a imisí v ovzduší v prostoru lázeňského místa Klimkovice z ledna 2015 se zaměřila na srovnání hlučnosti, vibrací a imisí před stavbou, v průběhu stavby a při provozu dálnice v červnu a v září roku 2014 na několika stanovištích. Tabulka hodnot měření ukazuje nadlimitní hlukovou zátěž u rodinných domů v ulici U Farmy číslo 81/86 a rodinného domu číslo 115 jak v denní, tak i v noční době. Dle hlukových map modelovaných a kalibrovaných na základě provedených měření dochází rovněž k překračování hygienických limitů hluku v obytné zástavbě olbramické osadě Janovice. Hluk z dálnice se v otevřeném koridoru nese do stráně až k centru obce. Dálnice přitom měla být v obci vedena v hlubokém zářezu, proto nebyla řešena protihluková opatření pro samotnou obec. V tomto ohledu nebyl projekt dodržen a nebyla provedena žádná kompenzace či náhradní řešení. Tím náhradním řešením si obec dokáže představit souvislý pás izolační zeleně, který by jednak zabránil šíření zvuku, uchránil by občany obce od světelného smogu a také vytvořil záchrannou bariéru ptactvu.

V Hladkých Životicích mají někteří obyvatelé dálnici téměř nad svými hlavami, navíc obcí vede poměrně frekventovaná silnice I/57.  Přestože je dálnice vedena po estakádě osazené protihlukovými stěnami, hlučnost provozu je umocněna rázy mostních uzávěrů. Stejnou zkušenost zažívají občané osady Václavovice a nyní nově od otevření úseku silnice I/11 Prodloužená Rudná také občané Vřesiny. Estakáda nad Porubkou žádné protihlukové stěny nemá a podle hlukové studie také nemá pro okolí produkovat žádný hluk. Opak je však pravdou a Vřesinští se domáhají nápravy, petici zaslanou hejtmanovi kraje podepsalo 387 občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…