Klimkovice: Tunel bude uzavřen, město se chystá na nejhorší den celého léta

18.08.2017 10:06

Město Klimkovice se chystá na svůj nejhorší den léta. V neděli 20. srpna se bude opět uzavírat Klimkovický tunel na dálnici D1, všechna auta se přesunou na hlavní tah městem. V minulých letech při uzavření tunelu doprava bezmála zkolabovala, město Klimkovice bylo v podstatě neprůjezdné, auta přijíždějící z vedlejších silnic neměla šanci vjet na hlavní komunikaci.

Klimkovice: Tunel bude uzavřen, město se chystá na nejhorší den celého léta
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

„Letos snad bude situace o něco lepší. Je to poprvé, co Ředitelství silnic a dálnic dostalo od ministerstva dopravy úkol zajistit na místo policii, která bude dopravu řídit. V uplynulých letech jsem se s policisty musel domlouvat osobně, a to byla ještě ta lepší varianta, protože to už nám po předchozích zkušenostech a našich opakovaných připomínkách ŘSD dávalo plánovanou uzavírku alespoň na vědomí. Ovšem někdy do roku 2012 jsme vždy zjistili, že je tunel uzavřen, až ve chvíli, kdy doprava ve městě zkolabovala a mě volali naštvaní občané města i řidiči,“ objasňuje starosta Klimkovice Zdeněk Husťák.

Teprve od roku 2015 se plánované uzavírky odehrávají v souladu s legislativou, tedy z rozhodnutí ministerstva dopravy a s předchozím projednáním v Radě města Klimkovice. Přestože se ale jedná o plánovanou operaci, muselo město i letos radu svolávat na poslední chvíli tento týden, kdy teprve dostalo oficiální oznámení s konkrétním termínem.

Plánovanou uzavírku loni ŘSD nechalo až na závěrečný víkend prázdnin, tedy na dobu, kde se rodiny vracely z dovolené. „Lidé v autech čekajících v nekonečných kolonách zažívali nepříjemné situace, kdy neměli kam jít na záchod, kousek před domovem už třeba neměli ve voze ani pitnou vodu. Nerozumíme tomu, proč ŘSD nechává plánovanou uzavírku vždy až na prázdniny, kdy na dálnici k běžné tranzitní dopravě přibývají ještě rekreanti, kteří se vracejí z dovolených. Proč se nemůže tunel uzavírat například na jaře,“ doplnil starosta.

Město se obává, že doprava ještě zhoustne

Objízdná trasa přes Klimkovice je schválena pro případ krátkodobé uzávěry tunelu. Městu ovšem vadí, že neexistuje žádná varianta v případě, že bude tunel, ať už z důvodu technických, nebo například kvůli havárii, neprůjezdný delší dobu, třeba několik dní, případně i týdnů. Starosta už na absenci dlouhodobé objízdné trasy letos upozorňoval krajské zastupitele, iniciovat bude v této věci další jednání. Dostavbu dálnice D1 na Ostravsku lázeňské město vnímá jako problematickou ve více směrech. Ředitelství silnic a dálnic do současnosti nevybudovalo 10 kilometrů turistických tras, kterými se zavázalo nahradit původní, stavbou zničené turistické stezky. Do dneška se neprovádí původně přesně specifikovaná měření hlučnosti, na něž měla navazovat opatření na její snížení v případě potřeby. Ministerstvo zdravotnictví, které prosadilo tyto dvě podmínky pro výstavbu ostravského úseku dálnice, nyní tvrdí, že to nemůže vymáhat, přestože ombudsman má opačný názor.

Pravidelné uzavírky tunelu jsou jen jednou z celé řady dopravní komplikací, s nimiž město Klimkovice bojuje. Trápí ho také hustá tranzitní doprava, jež vede středem města, a to včetně kamionů, které si tak zkracují placené úseky dálnice. Město se navíc obává, že doprava ještě zhoustne po dostavbě prodloužené Rudné, protože navrhované dopravní značení nijak neomezuje sjezd kamionů z dálnice směrem do města. Jako další ohrožení Klimkovičtí vnímají plánované rozšíření porubské logistické zóny, kam bude přijíždět více nákladních vozů. Proto město Klimkovice bojuje i soudní žalobou proti schválenému územnímu plánu města Ostravy, který umožňuje rozšíření logistické zóny směrem do polí s bonitní půdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…