Klimkovice: Žáci středních škol se v Sanatoriích Klimkovice utkají v masérských dovednostech

22.10.2021 15:03

Již šestý ročník celorepublikové soutěže žáků středních škol v masérských dovednostech Zlatý masér se uskutečnila ve čtvrtek 21. října v Sanatoriích Klimkovice. Pořadatelem akce, která je ojedinělá v České republice i okolních zemích, je Střední odborné učiliště Dakol z Petrovic u Karviné.

Klimkovice: Žáci středních škol se v Sanatoriích Klimkovice utkají v masérských dovednostech
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Organizace soutěže je náročná, nicméně my máme velmi kvalitní tým pedagogů, kteří s jejím uspořádáním vždy pomohou, protože jejich žáci tady vždycky najdou inspiraci, zdokonalí se, poznají konkurenci, zjistí, jak masírují jinde, jaké mají techniky. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Navíc každoročně tvoří publikum žáci naší školy. Když akci vidí, tak v dalším ročníku chtějí také soutěžit,“ řekla zřizovatelka učiliště a ředitelka Vyšší odborné školy a Střední školy Dakol.  Michaela Pacanovská. Obě školy při přípravě soutěže úzce spolupracují.

Ředitelka pouze litovala, že letos kvůli situaci s šířícím se onemocněním covid-19 nepřijeli posílit publikum i žáci dalších odborných škol. Kvůli epidemii také odřekla účast v soutěži jedna ze dvou přihlášených škol ze Slovenska, cestu vážil tým ze slovenské Levoči, který si nakonec odvezl druhé místo v kategorii synchronní sportovní masáž.

Soutěže se zúčastnily týmy z patnácti škol, které předvedly celkem třicet patnáctiminutových masáží v kategoriích sportovní masáž a synchronní sportovní masáž. Pětičlenná porota složená z učitelů odborného výcviku různých škol neměla jednoduché rozhodování.

„Úroveň soutěže se zvyšuje. Letos se představily silné ročníky, všech padesát soutěžících bylo velmi dobře připraveno. Skvěle předvedli sportovní masáže, ale jejich precizní příprava byla patrná hlavně při synchronních masáží, kde byly masérské dvojice skutečně sehrané,“ řekla porotkyně Andrea Koňaříková z Dakolu.

Porotce u sportovní masáže, která má jasně dané tahy, hodnotili správnost postupu, sled i směr hmatů, volbu masážního prostředku, přístup ke klientovi a vystupování maséra, jeho ustrojení, celkový dojem z jeho práce i dodržení časového limitu 15 minut.
 
První místo pro spolupořadatelskou Vyšší odbornou školu Dakol zajistila svým perfektním výkonem Tereza Volná. Budoucí maséři Vojtěch Lankaš, Lukáš Novák a Marek Procházka ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Brně, Merhautova ulice, se radovali z poháru za první místo v kategorii synchronní sportovní masáž.

Soutěž se od svého vzniku před sedmi lety koná každoročně, pouze loni ji zrušila epidemie koronaviru.

„Soutěž Zlatý masér se už stala tradicí a určitě ji uspořádáme zase příští rok, pokud se nestane něco dramatického. A sejdeme se opět tady v klimkovických lázních,“ potvrdil ředitel Středního odborného učiliště Dakol Vladimír Kolder.

Sanatoria Klimkovice si pořadatelé pro svou prestižní akci zvolili kvůli příhodnému, a také atraktivnímu prostředí klimkovické lázeňské kolonády. Lázně patří k pracovištím, která se bez šikovných masérů neobejdou. V Klimkovicích pracuje 17 masérů, jejich práce je velmi důležitou, v podstatě nenahraditelnou součástí rehabilitačního procesu a regenerace pacientů s různými typy neurologických onemocnění, s bolestmi zad, po operacích velkých kloubů, po gynekologických zákrocích a podobně. Masáže různých typů v klimkovických lázních patří také mezi hojně využívané, volně prodejné procedury. Absolventi tříletého oboru masér i čtyřletého oboru s maturitou z Karviné nacházejí často uplatnění například v beskydských wellness hotelích, nebo v nemocnicích, ústavech a domovech pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.