Klimkovice pokračují v opravě svého historického kina

27.12.2018 10:59

Přestože se v klimkovickém kině v prosinci nepromítalo, je tam nezvykle živo. V plné práci tam jsou řemeslníci několika profesí. Město totiž pokračuje v postupné rekonstrukci svého kina umístěného v městské historické budově.

Klimkovice pokračují v opravě svého historického kina
Foto: Klimkovice
Popisek: klimkovické kino

Aktuálně se renovuje hlediště, nově se čalouní stávající sedadla. Celkové náklady by se měly pohybovat v částce kolem 1,1 milionu korun, 250 tisíc korun z toho pokryje dotace ze Státního fondu kinematografie.

„Kvůli čalounění se odmontovala všechna sedadla. Toho jsme se rozhodli využít k výměně podlahové krytiny. Zatím byla na zemi kombinace koberce a linolea, teď bude celoplošně položen koberec,“ prozradila Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice.

Zároveň se bude opravovat strop. „Jedná se o kazetový strop, který je velmi zdařilý a dodává našemu kinu osobitost. Je ale ušpiněný a místy i poničený,“ doplnila Alice Chlebovská.

V kině se naposledy hrálo 19. listopadu. Poté se na několik měsíců zavřelo a začaly náročné přípravné práce.

„Kobercáři vždy udělají hodně špíny a prachu, takže jsme vyklízeli celé jeviště, sundávali jsme opony a balily jsme ty, které sundat nešlo,“ dodala Alice Chlebovská.

Město si vyžádalo pomoc designéra i doporučení památkářů, přestože budova kina není památkově chráněná.

„Klimkovice si historické budovy velmi cení, proto se v co největší možné míře snaží zachovat původní interiér.  Na všechny práce jsme si najali odborníky,“ uvedl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák. Čalounění dělá slovenská firma Sekvoia, práce se dřevem má na starosti Jiří Tomášek ze Staré Bělé, další činnosti dělají místní řemeslníci. Vše by mělo být hotovo na začátku února. První představení bude divadelní a konat se bude 26. února, hrát se bude komedie Jaroslava Sypala Kšanda. Předprodej vstupenek v klimkovickém informačním centru začne v lednu.

V příštím roce se bude opravovat střecha, město také zadalo vypracování studie, která by měla řešit  další využití prostor v budově. V té zatím chybí zázemí, které potřebují profesionální divadelníci. V objektu jsou slabé rozvody elektřiny, chybí šatna i sociální zařízení v zákulisí.

Už před rokem město do budovy hodně investovalo. Od loňského prosince kino disponuje moderní digitální technikou, stejnou, jakou mají velké multiplexy. Součástí tehdejší rekonstrukce byla nejen dodávka digitálních přístrojů pro promítací kabinu, ale také nového promítacího plátna firmy Tüchler s výrazně lepší odrazivostí. Nové vybavení kina přišlo na 1,7 milionu korun. Kvůli výměně plátna se muselo upravovat celé jeviště, které v nezměněné podobě fungovalo šedesát let. Opravily se omítky i obložení, renovovala se elektroinstalace a podlaha jeviště, měnil se světelný park, nové jsou i závěsy. Stavení úpravy kina přišly na 250 tisíc korun. Dalších 300 tisíc korun spolkla výměna a doplnění opon včetně pojezdů. Náklady na loňskou rekonstrukci kina činily celkem 2,25 milionu korun, z toho 1 milion korun také pokryla dotace Státního fondu pro kinematografii, kterou se městu podařilo získat.

Historická budova kina patří městu. Stavěla se v roce 1932 jako dělnický dům se sálem pro sport, kulturu i společenské akce. V roce 1958 ji město přebudovalo na ve své době mimořádně moderní kino, po Vesmíru to bylo druhé širokoúhlé kino na Ostravsku. Poprvé se digitalizovalo systémem e-cinema v roce 2011, poté znova loni. Kino s kapacitou 278 sedadel uvádí zhruba pět filmových představení za měsíc pro veřejnost a promítá též pro školy, školky, družiny. Hrají v něm divadla a konají se v něm i další významné městské akce. Cena vstupenky na filmové představení se pohybuje kolem 120 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…