Kolář (TOP 09): Před volbami spoustu Havla, po volbách ticho. Tak tohle ne

24.01.2022 19:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Bělorusku.

Kolář (TOP 09): Před volbami spoustu Havla, po volbách ticho. Tak tohle ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Zatýkání opozice ani porušování lidských práv v Bělorusku fakt neskončilo našima volbama do sněmovny. To je taková česká klasika – před volbama spousta Havla, po volbách ticho po pěšině. Byl bych rád, kdyby se tohle změnilo a Česko začalo být opravdu vnímáno jako země, které na lidských právech záleží déle než pár týdnů jednou za čtyři roky.

Nejde jen o prázdné řeči a posílání pozdravů na dálku. Tamní demokratické opozici naše podpora dodává sílu. Energii na vzdor proti diktátorovi a jeho pohůnkům. Pomůžeme-li běloruské opozici, oslabíme tím jednu z posledních dosud přežívajících totalit v Evropě.

Vláda diktátora Lukašenka je totiž jeden velkej bizár. Teď se třeba rozhodl vypsat referendum, které má prezidentovi omezit délku jeho mandátu. S demokracií to ale nemá co dělat. Změny by měly platit AŽ po skončení jeho mandátu, přičemž počítá s tím, že to nebude nikdy. Bylo by proto víc než fajn se jako země podílet na procesech, které mu to čekání na konec mandátu výrazně zkrátí.

Stačí se podívat na Spojené státy – tam obvinili čtyři běloruské úředníky ze spiknutí za účelem spáchání leteckého pirátství, protože loni v květnu odklonili let s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem.

Chci proto ve sněmovně probudit spící debatu o tom, jestli bude mít běloruská opozice své diplomatické zastoupení v Praze i o tom, jak jí dál pomáhat. Teď Bělorusy přes palubu fakt hodit nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…