Konec prázdnin byl v Oblastní charitě Most mezinárodní

31.08.2017 16:02

Pro konec prázdnin připravila Oblastní charita Most pro děti z charitních klubů se svými přeshraničními partnery na opačné straně Krušných hor dvě velmi pěkné sportovně-zábavné, ale i poučné akce.

Konec prázdnin byl v Oblastní charitě Most mezinárodní
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V prvním případě se vydala dvacetičlenná delegace dětí ze sociálně slabých rodin s pedagogickým doprovodem z Mostu, do města Oederan, proslulého svým nejstarším parkem miniatur svého druhu na světě, kde se její účastníci dověděli nejen o vystavených modelech významných budov z Německa, ale našli tam mj. i dva modely přesunutého děkanského kostela v Mostě, velmi však zaujalo i loutkové divadlo, kde nás loutkový průvodce Krušnohořím přivítal v našem jazyce, či malebná expozice z Číny.

Program pak pokračoval v obci Gahlenz, kde následovala mj. prohlídka Vesnického muzea plného historického zemědělství a řezbářské tradice, setkání s novináři, s německými kamarády z tamního dětského zařízení „Kunterbunt“, se zástupci Církevní obce a v závěru návštěva farmy Miriquidi, kde chovají krásné a zajímavé tvory-alpaky. Obsáhlý program, v němž i děti obou národností předvedly své zpěvy a tance, se velmi líbil, ale i obohatil, poučil a spřátelil, byl součástí projektu „České a německé děti spolu s novináři o krušnohorské tradici“. Projekt byl finančně podpořen z Česko-německého fondu budoucnosti.

Sportovní hry ve Freibergu

Druhá akce se týkala dětí s doprovodem z charitního zařízení Litvínov-Janov, v jejímž rámci se vydala dvacetičlenná delegace do německé krušnohorské obce Leubsdorf, kde se se 140 německými dětmi zúčastnila sportovních her Lidové solidarity Freiberg. Zahájení provedl starosta obce Dirk Fröhlich, pod jehož záštitou se akce konala, spolu s ředitelkou Lidové solidarity Freiberg Angelou Gronwaldt, která přivítala přítomné děti i seniory, jednalo se totiž o slavnost generační.

Za krásného slunečného počasí předvedl hned v úvodu své pěkné vystoupení taneční kroužek z Janova a sklidil zasloužený potlesk. České děti pak předaly vlastnoručně vyrobené drobné dárky a i s nimi měly velký úspěch. Následovalo odpoledne plné aktivního pohybu, jako závodění s trakařem, házení, kopání a stříkání na cíl, skákání, přetahování, zábavy a veselí, vše na zdravém, voňavém krušnohorském vzduchu, kde nechybělo ani mlsání. Závěrečné diplomy, ale i pěkný pohár, který jménem všech převzala kapitánka českého družstva, zůstávají vzpomínkou na krásně prožitý prázdninový den.

Obě akce jsou součástí celoročních plánů přeshraniční spolupráce Oblastní charity Most, která obohacuje naši práci a je naším příspěvkem k přátelskému a mírovému soužití ve sjednocené Evropě.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…