Kopřivnice: Radnice chce být ekologičtější

23.01.2017 19:05

Kopřivnice je už od roku 2004 Zdravým městem a průběžně usiluje o zlepšování prostředí a podmínek pro své obyvatele, hledá cesty vedoucí k čistému životnímu prostředí, udržitelnému rozvoji. Městský úřad chce jít příkladem, a proto sám aktivně hledá způsoby, jak ekologičtěji a úsporněji nakupovat a vést úřad.

Kopřivnice: Radnice chce být ekologičtější
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Cest, jak toho dosáhnout, je poměrně hodně. Vedení města využilo nabídku na spolupráci se Sítí ekologických poraden STEP. Na podzim 2016 proběhla v rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí
environmentální analýza provozu úřadu, školení v ekologickém provozu a nakupování pro zaměstnance.

„Environmentální provoz je zkrácený název pro environmentálně šetrné chování institucí financovaných z veřejných prostředků, jako jsou např. obecní, městské či krajské úřady, školy, školky, penziony pro důchodce, kulturní centra. Zahrnuje jednak systémová opatření zaměřená zejména na provoz a chování (např. úspory energie, oboustranný tisk dokumentů apod.), jednak nakupování. Environmentální (ekologické) nakupování je takový způsob nákupu či zásobování, při kterém je brán ohled na dopad vybraného zboží a služeb na životní prostředí. Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší. Kritéria, která se při tom berou v úvahu, jsou například recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická náročnost výroby, zdravotní nezávadnost, transportní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli atd. Environmentální provoz také kromě environmentálních a ekonomických aspektů zohledňuje i rozměr sociální a etický – např. nákup fair trade občerstvení (káva, čaj) pro pracovní porady, nákup výrobků z chráněných dílen (např. vánoční přání, tašky) apod. Pak hovoříme o udržitelné veřejné správě,“ vysvětluje Renáta Placková ze sítě ekologických poraden.

Na kopřivnickém městském úřadu se už mnoho věcí podařilo nebo se připravují. „Na chodbách úřadu jsou již dnes k dispozici pro úředníky i veřejnost boxy na elektroodpad i tříděné složky odpadů a na dalším zlepšení systému třídění budeme dále pracovat,“ uvedl Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí. Úřad má také na zavedený systém repasování tonerů do tiskáren a kopírek. Vyprázdněné si firma převezme a po naplnění jsou opět používány. Zásadně se tak snižuje množství odpadů. Ke snížení množství papírového odpadu přispívá i zavedená elektronická spisová služba a software pro elektronickou finanční kontrolu. Úřad podporuje své zaměstnance ve využívání kol při dopravě do zaměstnání. Po úpravě bývalé kolárny Tatry, kterou město v loňském roce zakoupilo, získá větší kapacitu pro bezpečné uložení kol do krytých stání. Nová kolárna umožní i uložení čtyř služebních kol, které město plánuje v letošním roce pořídit pro dopravu po městě.

Město postupně realizuje i opatření v oblasti snížení své energetické náročnosti. V části prostor úřadu je instalováno velmi úsporné osvětlení LED diodami. Město má zavedený systém energetického managementu podle normy ISO 50001, kde se hodnotí energetická náročnost řady budov v majetku, jednou z nich je i městský úřad a jsou navržena opatření ke snížení jejich energetické náročnosti. Systém vyžaduje hledání cest ke zlepšení a jednou z možností je i diskutované umístění fotovoltaických panelů na střechu nebo zdi budovy. Tím by město pokrývalo část své spotřeby elektřiny vlastní výrobou. „Prostřednictvím řady akcí pro veřejnost zaměřených na ochranu životního prostředí a související problematiku se město snaží apelovat také na své obyvatele, aby nebyli k této problematice lhostejní a svým životním stylem přispěli ke zlepšení místa, kde žijí,“ doplnil Hynek Rulíšek.

Více o ekologickém provozu kanceláří zveřejňuje Síť ekologických poraden STEP na stránkách www.zeleneuradovani.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …