Kopřivnice: Rekonstrukce střech čekají všechna městská muzea

10.07.2022 16:02 | Tisková zpráva

Kromě Lašského muzea, kde je rekonstrukce střechy v plném proudu, proběhnou v dohledné době větší či menší opravy střech také na ostatních budovách Regionálního muzea v Kopřivnici. V Muzeu Fojtství již byly práce zahájeny, Technické muzeum Tatra se snad dočká v průběhu srpna.

Kopřivnice: Rekonstrukce střech čekají všechna městská muzea
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Dřevěná šindelová střecha Muzea Fojtství se musí udržovat pravidelně a kontrola jejího stavu probíhá zhruba každé tři roky. Při té poslední bylo bohužel zjištěno lokální poškození některých šindelů, a to jak na budově muzea, tak na stodole i studni.

„Opravy a nátěr střech v těchto dnech provádí odborná firma, která má mnohaleté zkušenosti s výrobou a údržbou dřevěných šindelů. Jelikož kromě poškození šindelů povětrnostními podmínkami bylo zjištěno i napadení nosné konstrukce střechy cizopasnými škůdci, převážně tesaříkem krovovým, nastoupí v srpnu druhá firma, která provede sanaci a preventivní nátěr. Kromě toho dojde také na rekonstrukci tří bran a části oplocení areálu muzea. Veškeré zásahy do vzhledu budovy i oplocení jsou konzultovány s památkáři,“ uvedl Adam Ondrašík z odboru majetku města.

Všechny tři zakázky, tedy rekonstrukce střechy, sanace a prevence proti škůdcům plus oprava bran, vyjdou městský rozpočet zhruba na 900 tisíc korun.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Technické muzeum Tatra je součástí komplexu budov, kde sídlí také Kulturní dům Kopřivnice. Tento komplex pokrývá celkem patnáct střech, přičemž většina z nich je již ve velmi špatném stavu. Dva nejkritičtější střešní celky byly opraveny v závěru loňského roku, další na rekonstrukci stále čekají. To se však mohlo brzy změnit, neboť možná již příští týden budou radní schvalovat výběr ekonomicky nejvýhodnější nabídky na zhotovitele. Pokud vše půjde podle plánu, mohly by být práce na zbývajících třinácti celcích zahájeny v průběhu srpna.

„Zadávací řízení na tuto veřejnou zakázku jsme museli již dvakrát zrušit z důvodu závažných nedostatků podaných nabídek. Věříme, že tentokrát bude platit „do třetice všeho dobrého“ a že koncem července budeme moci podepsat smlouvu se zhotovitelem,“ vysvětlil místostarosta Dušan Krompolc, proč zatím oprava nezačala.

Celková plocha střech činí 5 715 metrů čtverečních a díky členitosti nebude rekonstrukce vůbec jednoduchá. Střechy se dočkají nové tepelné izolace a nové hydroizolace, opraveny budou také fasády navazující na střešní konstrukce. V rozpočtu města je na tuto akci vyčleněno více než 24 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…