Kopřivnice: Stavba domova pro seniory by mohla začít v září

28.03.2021 6:32

Rada Moravskoslezského kraje rozhodla o vyhlášení veřejné zakázky Výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem Kopřivnice.

Kopřivnice: Stavba domova pro seniory by mohla začít v září
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Investice, jejímž výsledkem bude pětipodlažní objekt s kapacitou 84 lůžek poskytující pobytovou službu pro seniory, přesáhne 300 milionů korun. Aktuální informace včera přivezl do Kopřivnice náměstek hejtmana Jiří Navrátil.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

„Podle predikce vývoje počtu obyvatel našeho kraje se do roku 2050 zvýší počet seniorů o více než 100 tisíc, a budou tak tvořit téměř třetinu obyvatel. Kopřivnice je jedinou obcí s rozšířenou působností, která nedisponuje pobytovou službou pro seniory na svém území,“ uvádí memorandum z roku 2017, jímž se Moravskoslezský kraj a město Kopřivnice dohodli na spolupráci při vzniku pobytové sociální služby pro seniory - projektu, který je již řadu let prioritou mnoha místních občanů i politiků. Tímto memorandem se město zavázalo bezúplatně převést na kraj pozemky na ulici Příčné pro stavbu domova a přilehlých parkovacích ploch, včetně stávajícího objektu stravovny. Moravskoslezský kraj na svá bedra převzal vytvoření nové dokumentace, zajištění stavebního povolení, samotnou výstavbu a zřízení příspěvkové organizace k zajištění sociálních služeb. Ty budou v novém objektu poskytovány dvě – 32 lůžek bude určeno pro službu Domov pro seniory, 52 lůžek pro Domov se zvláštním režimem, který zajistí péči o seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Dohodnutý je také způsob financování, kdy výstavbu a první rok poskytování služeb zaplatí kraj, následně se bude na provozních nákladech podílet i město.

Novostavba domova v Kopřivnici bude historicky první, kterou Moravskoslezský kraj postaví. „Jde o největší investici Moravskoslezského kraje v sociální oblasti. Oznámení o zahájení zadávacího řízení bylo zveřejněno minulý týden a nabídky lze podávat téměř do konce dubna. O výběru zhotovitele by měla krajská rada rozhodnout v červenci. Pokud tedy půjde všechno podle plánu, mohlo by se začít stavět letos v září,“ přiblížil plánovaný harmonogram Jiří Navrátil, náměstek hejtmana pro oblast sociální. Výstavba domova by měla být dokončena do tří let od vydání stavebního povolení, tedy v polovině roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…