Kopřivnice: Úředníci kosili louku před radnicí, aby upozornili na výhody ručního sečení

01.07.2022 7:35 | Tisková zpráva

Netradiční podívaná se ve středu naskytla kolemjdoucím před budovou radnice. Několik pracovníků odboru životního prostředí včetně svého garanta, místostarosty Reného Lakomého, zde kosilo květnatou louku.

Kopřivnice: Úředníci kosili louku před radnicí, aby upozornili na výhody ručního sečení
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Podpořili tak Jaromíra Vrtělku, kopřivnického propagátora sekání kosou bez použití techniky. Cílem bylo upozornit na výhody ručního sečení a motivovat lidi, aby tento zdravý trend vyzkoušeli.

„Sekání trávy se v poslední době vyvinulo do absolutní nadvlády motorových sekaček. Jako technik si dokáži snadno spočítat, kolik hektolitrů benzínu se při každé seči spotřebuje a kolik škodlivých emisí se tím vyprodukuje. Ale snad ještě horší je hluk, který všechny ty stroje vytvářejí. Ručním sekáním by se ušetřilo spoustu spáleného benzínu, emisí a hluku nejen pro občany Kopřivnice, ale i pro samotné sekáče,“ uvedl Jaromír Vrtělka.

Pracovníci technických služeb však používají sekačky z několika důvodů: „Aby bylo sečení kosou rychlé, efektivní a bezpečné, je zapotřebí určitý grif. Navíc spolu se sekáči musí chodit někdo, kdo trávu také shrabe, zatímco sekačky ji většinou sbírají samy. Důležitý je i fakt, že tráva vhodná pro ruční sečení musí být poměrně vysoká, což by se lidem na sídlištích zřejmě moc nelíbilo. Málokterý sekáč si poradí se sekáním trávy ve výšce, jakou zvládají stroje,“ vysvětlila Radka Krysová z odboru životního prostředí.

„Iniciativy pana Vrtělky si ale velice vážíme a moc rádi jsme ji podpořili. Ruční sekání kosou je v některých lokalitách velice žádoucí a budeme rádi, když se tento trend podaří postupně prosazovat,“ doplnila Radka Krysová s tím, že dnešní akce před úřadem splnila svůj účel, neboť procházející lidé se zastavovali a vyptávali. „Další spolupráci se nebráníme. Kdyby se našla skupinka lidí, kteří by si vzali za své ručně sekat orchidejové louky v okolí Červeného kamene, určitě je podpoříme,“ uzavřela pracovnice odboru životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…