Kopřivnice plánuje změnu systému parkování

30.01.2021 16:58

Stejně jako mnoho jiných měst, i Kopřivnice se potýká s nedostatkem parkovacích stání poblíž centra. Nyní tuto problematiku řeší prostřednictvím karet opravňujících k parkování na vymezených místech, od července však plánuje další opatření. Na parkovišti u prodejny Albert by se měly v létě objevit první parkovací automaty.

Kopřivnice plánuje změnu systému parkování
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

V roce 2014 zavedla Kopřivnice rezidentní a abonentní karty opravňující k parkování na ulicích Kpt. Nálepky, Sokolovské, Dukelské a na části parkoviště u Alberta. O karty s roční platností mohli žádat řidiči, kteří v dané lokalitě bydlí, mají zde provozovny, nebo v těchto provozovnách pracují. Letos už však tyto karty radnice nevydává a všechny loňské mají prodlouženou platnost až do konce června.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Důvodem je nejen epidemická situace, ale zejména změny regulace parkování, které město plánuje. Jejich cílem je zpřehlednit situaci, zvýšit kulturu odstavování vozidel v centru města a také vyjít vstříc obyvatelům okolních ulic. „V tuto chvíli platí režim rezidentního a abonentního parkování pouze ve vymezených denních časech, a tak si lidé z dotčených ulic stěžují, že ve večerních hodinách stejně nemohou u svých domů zaparkovat. Proto chceme zavést celodenní režim, který majitelům karet zvýší šanci zaparkovat na určených místech po čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Jednat se bude i o drobných změnách v systému vydávání karet, aby je mohli získat skutečně jen oprávnění držitelé,“ nastínil Jiří Štěpán, vedoucí odboru rozvoje města.

Další změny by mělo doznat parkování u prodejny Albert, které je v tuto chvíli zčásti neregulované. „V této části chceme zejména zabránit delšímu blokování parkovacích míst, a proto zde zvažujeme umístění parkovacích automatů. Nějaká doba, například první půlhodina, by byla zdarma, abychom neomezovali nakupující, ale kdo by chtěl v centru parkovat déle, musel by zaplatit. Jde o zcela běžnou praxi, která zabraňuje dlouhodobému odstavování vozidel. Pro návštěvníky města jsme navíc vybudovali nové velké parkoviště u vznikajícího muzea nákladních automobilů, které bude neplacené. S hotelem budeme samozřejmě jednat o možnosti pronájmu míst pro jeho klienty, parkování taxíků bude možné po zakoupení parkovací karty,“ doplnil Jiří Štěpán s tím, že zpoplatnění by mělo přispět i ke zvýšení kultury parkování vozidel taxislužby, na níž si poslední dobou stěžují majitelé okolních nemovitostí i ostatní občané města.

Zavedení regulovaného parkování v centru Kopřivnice jednoznačně doporučuje několik odborných analýz, které byly provedeny při zpracovávání Plánu udržitelné městské mobility. Dokument byl projednán i s veřejností. Kolik bude parkování stát, v které dny a hodiny bude automat v provozu, kolik neplaceného času budou mít lidé na nákup a spoustu dalších otázek bude nyní řešit vedení města s odbornými útvary radnice a dojde také na jednání s dotčenými podnikateli, správci komunikací i dopravním inspektorátem. Na vytvoření nového systému parkování má radnice zhruba půl roku, neboť by jej ráda spustila již 1. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…