Kralupy nad Vltavou: Začíná výstavba cyklostezky Kralupy - Zákolany

28.10.2019 8:36

Nová cyklostezka mezi Kralupami a Zákolany se začne stavět už za několik málo dní. Celý proces značně uspíšili kralupští zastupitelé, kteří se přiklonili k alternativě spojené s finanční výpomocí dvěma zastoupeným obcím (Otvovice, Zákolany).

Kralupy nad Vltavou: Začíná výstavba cyklostezky Kralupy - Zákolany
Foto: mestokralupy.cz
Popisek: Kralupy nad Vltavou

Celková spoluúčast na projektu, který je zhruba z pětašedesáti procent financován z Integrovaného regionálního operačního programu – Integrované projekty ITI, bude hrazena z rozpočtu města Kralupy nad Vltavou. Obce se však zavázaly k tomu, že městu budou finanční úvěr splácet po dobu deseti let. 

Výstavbu cyklostezky provázela v dlouhém časovém období spousta komplikací, přičemž největší problémy byly spojeny s nevyřešenými pozemkovými vztahy. „Vzhledem k tomu, že většina pozemků patřila soukromým vlastníkům, trvalo opravdu hodně dlouhou dobu, než jsme získali veškeré souhlasy spojené se stavbou, případně s možností pozemky odkoupit. Další problém spočíval v tom, že dotační tituly obsahovaly řadu podmínek, kterým jsme nebyli schopni dostát,“ uvedl při vzpomínce na dlouho marnou situaci kralupský místostarosta Libor Lesák. Ta je však nyní minulostí, neboť dotační částka z Integrovaného regionálního operačního programu činí bezmála šestnáct miliónů korun. Celkové náklady na projekt jsou pak 26 883 704,54 Kč (s DPH), realizátorem cyklostezky se stala litoměřická společnost Gardenline s.r.o. „Spolufinancování obcí činí zhruba deset a půl miliónu korun, na Kralupy vychází část lehce přes milión, což naše město nikterak zásadně nezatíží. Pro malé obce je ale každá milionová položka zásadní. To je nakonec i důvod, proč jsme se rozhodli obcím pomoci,“ vysvětluje okolnosti kolem schválení úvěru kralupský místostarosta.

Výstavba cyklostezky je dle harmonogramu rozdělena do několika částí, přičemž na každou vybranou etapu má realizátor maximálně pět měsíců. „Nechtěli jsme, aby se cyklostezka začala stavět v jednom celku, neboť dané území by bylo rozpracováno víceméně po dobu jednoho roku. To by bylo pochopitelně značně limitující,“ uzavřel kralupský místostarosta Libor Lesák.

Stavba cyklostezky bude dokončena do konce srpna příštího roku. Jejím cílem je propojit město Kralupy nad Vltavou s obcemi Otvovice a Zákolany, a v neposlední řadě také zajistit návaznost na cyklotrasu Praha, Šarecké údolí – Okoř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…