Kroměříž: Dluhy v městských bytech výrazně klesly, poprvé pod tři miliony

30.10.2020 12:03

Vedení kroměřížské radnice se podařilo výrazně snížit dluhy v městských bytech. Zatímco na konci roku 2018 činily více než 3,5 milionu korun, ke konci letošního září evidovaly Kroměřížské technické služby (KTS), které mají bytový fond města ve výpůjčce, dluhy ve výši necelých 2,9 milionu korun.

Kroměříž: Dluhy v městských bytech výrazně klesly, poprvé pod tři miliony
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Dluhy se snížily zhruba o 650 tisíc korun a poprvé jsme se tak dostali pod tři miliony korun. Tvrdý přístup vůči dlužníkům se městu vyplácí,“ uvedl místostarosta Karel Holík. Dlužníků je asi 90, z toho zhruba třetina již v městských bytech nebydlí. „Podáváme žaloby na neuhrazené nájemné. S nájemníky, kteří se k závazkům staví čelem a dluhy splácejí, uzavíráme splátkové kalendáře. Kdo ale neplatí, musí byt opustit. Podali jsme již asi dvě desítky žalob na vyklizení. Polovina dlužníků opustila byty dobrovolně, tři až po nařízené exekuci,“ zrekapitulovala právnička KTS Lucie Konečná.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Dvě exekuce se odehrály v těchto dnech vystěhováním, první na konci letošního července. U dalších KTS, které stoprocentně vlastní město, čekají, až bude konat exekutor. Podle starosty Jaroslava Němce bude město v nekompromisním přístupu vůči neplatičům pokračovat. „Není možné, aby lidé, kteří si neplní povinnosti, neplatí nájemné, nereagují na urgence a výzvy, případně nedodržují pravidla slušného chování v domě, nadále městský byt užívali. Pravidla musí platit pro každého,“ doplnil Němec.

Kroměříž má 510 bytů. Většina z nich, 422, je v takzvaných domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Další byty jsou určené pro příjmově vymezené skupiny obyvatel, zbylé jsou vedeny jako městské byty. Do tohoto fondu nejsou započítány byty v domovech pro seniory, o které se stará příspěvková organizace města Sociální služby města Kroměříže.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …