Kroměříž: Město chystá úpravy lokality Medkovy rybníky

15.11.2021 18:07 | Tisková zpráva

Kroměřížská radnice připravuje instalaci naučné stezky v lokalitě Medkových rybníků.

Kroměříž: Město chystá úpravy lokality Medkovy rybníky
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Přiblíží historii vzniku místa i jeho současný význam a zmíní nejdůležitější zástupce zdejší fauny a flóry. V rámci naučné stezky budou navrženy informační tabule, které mohou sloužit k environmentální výuce. Některé tabule budou interaktivní,“ poznamenal místostarosta Vít Peštuka.

Hlavním tématem naučné stezky by měla být voda a s ní související živočichové – ryby, obojživelníci i ptactvo. Tabule upozorní také na blízkou a evropsky významnou lokalitu Stonáč i na to, jak město a lidé v něm žijící ovlivňují krajinu. Medkovy rybníky jsou cennou mokřadní lokalitou, která se nachází na severovýchodě Kroměříže v místě dvou bývalých štěrkopískoven. Nedaleko je několik dalších významných přírodních lokalit souvisejících s lužními lesy, mokřady, vodními toky či vodními plochami, jako jsou Wolfův splávek nebo třeba naučná stezka Zámeček směřující k přírodnímu parku Záhlinické rybníky.

„Je to přírodní prvek v jinak silně zastavěném území. Lidé rybníky využívají k rybaření, ale také ke krátkým procházkám. Lokalita přitom byla dlouho nepovšimnutá, nezodpovědní lidé zde zakládali černé skládky, které se díky dobrovolníkům daří odstraňovat. Věřím, že instalace naučné stezky přispěje k tomu, aby se z Medkových rybníků stalo příjemné místo pro rekreaci a aktivní trávení volného času,“ doplnil Peštuka.

Stezku vhodně doplní lavičky, které nabídnou možnost posezení u vody. „Do konce letošního roku připravíme konkrétní projekt, který bude následně sloužit jako podklad pro realizaci, jež by mohla proběhnout na jaře příštího roku,“ uzavřela vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…