Kroměříž: Město nařídilo povinné nošení roušky či jiného ochranného prostředku

18.03.2020 13:13

Kroměřížská radnice nařídila povinné nošení respirátoru, roušky, šály, kapesníku či jiného ochranného prostředku, kterým si každý člověk musí při pohybu na území města i jeho místních částí zakrýt nos a ústa. Nařízení, které má přispět k zamezení šíření koronaviru, dnes schválila městská rada. Platit začne o půlnoci ze středy 18. na čtvrtek 19. března, a platit bude až do odvolání.

Kroměříž: Město nařídilo povinné nošení roušky či jiného ochranného prostředku
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Situace je opravdu vážná, není na co čekat. Na Kroměřížsku se objevili první nakažení a my nechceme, aby se epidemie dostala do italských rozměrů. Věřím, že občané tento krok přijmou s pochopením a odpovědností k sobě samým, svým blízkým i ke svému okolí,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Dodržování nařízení města budou kontrolovat strážníci Městské policie Kroměříž.

Radní si uvědomují, že na území České republiky nyní není dostatek roušek a dalších ochranných prostředků. „Stát v tomto ohledu vyloženě zaspal a selhal. Snad budou pravdivá vyjádření členů vlády v médiích a ochranné prostředky se k lidem dostanou. Zatím prosím používejte i provizorní ochranu. Mám obrovskou radost z vlny solidarity a pomoci, která se ve městě objevila. Z toho, kolik lidí začalo pro své okolí vlastnoručně vyrábět roušky, včetně zaměstnanců radnice a učitelů. Všem těmto lidem bych rád z celého srdce poděkoval,“ doplnil Němec.

Roušky například šijí tři desítky zaměstnanců kroměřížského městského úřadu a asi 40 učitelů ze základních škol. „Asi do tří dnů bychom měli mít k dispozici kolem 5000 roušek. Vybavíme jimi především naše sociální služby, seniory, které koronavirus ohrožuje nejvíce, a také zaměstnance domovů, řidiče MHD a další. Pokud nám nějaké roušky zbydou, rozdáme je veřejnosti,“ uzavřel kroměřížský starosta.

Informace k mimořádné situaci, související s šířením koronaviru, lidé najdou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…