Kroměříž: Město navázalo spolupráci s potravinovou bankou, získalo první dodávku zboží

18.05.2021 8:34

Město Kroměříž zahájilo spolupráci s Potravinovou bankou ve Zlínském kraji. Konkrétní hmotná pomoc se bude k potřebným dostávat prostřednictvím radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Kroměříž: Město navázalo spolupráci s potravinovou bankou, získalo první dodávku zboží
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Prostřednictvím potravinové banky dochází k distribuci potravin, hygienických a domácích potřeb, školních pomůcek pro děti a také roušek a respirátorů. Právě část respirátorů, které jsme v březnu rozdávali kroměřížským seniorům, pocházela z potravinové banky. Nyní jsme se zařadili mezi stálé odběratele a zprostředkovatele pomoci,“ řekl starosta Jaroslav Němec.

Město již převzalo první dodávku, jejíž součástí jsou trvanlivé potraviny, především těstoviny, mouka, luštěniny, konzervy, balené vody a také hygienické potřeby či drogistické zboží. „Pomoc bude určena například opatrovancům města, sociálně slabším jednotlivcům, rodinám s příjmy těsně nad hranicí umožňující poskytnutí sociálních dávek, i těm, kteří sociální dávky pobírají v takové výši, která neumožňuje nakoupit vše nezbytné,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka. Distribuce bude probíhat prostřednictvím pracovníků sociálního odboru.

„Minulý týden jsme od potravinové banky převzali deset banánových krabic zboží, které je nyní skladováno v uzamčených prostorách odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Současně jsme začali vytipovávat vhodné osoby či rodiny, ke kterým budeme pomoc distribuovat. Prostřednictvím nabízené potravinové pomoci se sociální pracovníci radnice dostanou také k lidem, které nyní nemáme v  evidenci, a kteří naši pomoc potřebují. Nabídka potravinové pomoci s novými klienty by pak měla vést k dlouhodobější a systematické sociální práci s nimi. U všech klientů však budeme klást důraz na to, aby vydávané zboží naše klienty motivovalo k lepší spolupráci s námi či jinými institucemi a především vedly k plnění jejich závazků a povinností. Bude to zkrátka takový systém něco za něco,“ doplnil vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal. Odhaduje, že by podobné množství potravin mohlo město od potravinové banky přebírat zhruba jednou za dva až tři měsíce.

Posláním potravinové banky je boj proti hladu a plýtvání potravinami. Cílem banky je získávat zdarma základní potraviny, zajišťovat jejich skladování, bezplatnou distribuci organizacím, které pomáhají rodinám i jednotlivcům v potravinové nouzi a současně tyto osoby, prostřednictvím doprovodných opatření, nasměrovat a motivovat k dlouhodobějšímu řešení jejich problémů, tedy k řešení příčin jejich obtížné životní situace pomocí sociální práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…