Kroměříž: Nejvýznamnější rekonstrukce plánují sociální služby v domovech Barborka a U Moravy

18.11.2021 15:47 | Tisková zpráva

Sociální služby města Kroměříže (SSKM) připravují na příští rok rekonstrukci výtahů v Domově pro osoby se zdravotním postižením Barborka a opravu rozvodů vody v Domově pro seniory U Moravy.

Kroměříž: Nejvýznamnější rekonstrukce plánují sociální služby v domovech Barborka a U Moravy
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jedná se o dvě technicky, finančně i organizačně náročné akce. Vzhledem k tomu, že budou probíhat za provozu obou zařízení, přinesou na přechodnou dobu jistá omezení, ale výsledkem bude jednoznačně zlepšení podmínek pro život klientů a zkvalitnění poskytované péče. Doufám, že lidé, kteří tu žijí a pracují, situaci pochopí a budou tolerantní,“ řekl místostarosta města Vít Peštuka.

Na Barborce je potřeba vyměnit dva stávající neevakuační výtahy, které již nevyhovují současným potřebám ani normám a které jsou poruchové. V domově slouží již déle než dvacet let. Předpokládané náklady na jejich výměnu jsou 2,3 milionu korun, ovšem skutečná částka v roce 2022 se může lišit kvůli rostoucím nákladům na stavební práce.

„V současné době se na Barborce mění dva výtahy u kuchyně i prádelny, které se využívají k přepravě osob i nákladů. Víme tedy, co nás čeká,“ uvedla ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí

Domov U Moravy čeká kompletní výměna rozvodů vody v celém objektu včetně rekonstrukce koupelen. Objekt slouží svému účelu již více než 20 let a v poslední době se zde množí poruchy a havárie právě rozvodů vody.

„Rekonstrukce by tu měla probíhat postupně v průběhu dvou až tří let, aby nedošlo k narušení poskytování služeb. Předpokládaná cena zakázky by podle současných cen měla být čtyři miliony korun,“ dodala Klučková s tím, že obě akce budou v plné výši hrazené z fondu investic SSKM bez dotací ze státního rozpočtu.

SSKM mají v plánu i další investiční projekty související s realizací transformačního plánu sociálních služeb. Ty by měly být z části financovány z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci Regionálního akčního plánu Zlínského kraje (RAP), kde se počítá s podporou do výše až 85 procent způsobilých nákladů. První výzvy by měly být vyhlášeny v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kroměřížské sociální služby mají v plánu v rámci RAP výstavbu nového objektu pro službu chráněné bydlení, rekonstrukci objektu k rozšíření sociálně terapeutických dílen Hanáček a využití technologií k podpoře nezávislosti klientů. Uvedené projekty by mohly být podpořeny celkovou částkou až 42,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…