Kroměříž: Račín opouští poslední nájemník, zbylé domy v lokalitě čeká demolice

21.05.2021 18:19

Kroměřížská radnice přestěhovala posledního nájemníka dříve problematické lokality Račín.

Kroměříž: Račín opouští poslední nájemník, zbylé domy v lokalitě čeká demolice
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jednalo se o občana, který platí nájem, a proto bytová komise navrhla a rada schválila jeho přestěhování do jiného městského bytu. Všechny zbylé domy na Račíně jsou tak nyní již prázdné a můžeme připravovat jejich odstranění,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů na Račíně mělo k ideálu daleko. Lidé bydlící v okolí městských domů si stěžovali na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku. „Bylo zřejmě, že tento stav je dále neudržitelný. Už v minulém volebním období jsme proto začali platící nájemníky stěhovat jinam a později neplatiče řešit soudně, včetně vyklizení bytu s pomocí exekutora. Mám radost, že se problém podařilo vyřešit a že obyvatelé Dolních Zahrad mohou žít v klidu,“ řekl starosta Jaroslav Němec.

Demolice objektů na Račíně začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které dříve bývaly nelegálně obývány. Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V lokalitě žily desítky lidí, většina nelegálně či bez placení nájmu.

Město nyní bude připravovat odstranění zbývajících tří obytných budov. „Rádi bychom to stihli ještě v letošním roce. Potom přijde na řadu rozhodování o budoucím využití lokality. Jednou z možností je prodej pozemků pro individuální bydlení,“ uzavřel Holík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.