Kroměříž: Sociální služby počítají s výstavbou nového chráněného bydlení

23.01.2023 16:02 | Tisková zpráva

Vedení města Kroměříže schválilo aktualizaci Transformačního plánu Sociálních služeb města Kroměříže (SSKM) v Domově pro osoby se zdravotním postižením Barborka. Dokument počítá s výstavbou nového objektu pro další klienty služby chráněné bydlení a s rozšířením kapacity i služeb sociálně terapeutické dílny Hanáček. „Cílem transformačního plánu je klienty domova Barborka, jejichž zdravotní stav, schopnosti a dovednosti to umožňují, co nejvíce začlenit do běžného života. Zvýšit jejich kompetence a samostatnost v situacích, které jsou pro většinu z nás běžně zvládnutelné. Postupným procesem je chceme připravit na bydlení a fungování mimo pobytové zařízení,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Kroměříž: Sociální služby počítají s výstavbou nového chráněného bydlení
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Službu chráněné bydlení momentálně ve dvou objektech využívá 14 klientů. Bydlí samostatně, ale mají k dispozici v případě potřeby pomoc a podporu pracovníků v sociálních službách i sociálních pracovníků. V současné době se připravuje výstavba nového bytového domu pro chráněné bydlení v Pavlákově ulici pro dalších deset klientů. Společnost Straet architects z Prahy zpracovává projektovou dokumentaci nutnou pro získání potřebných povolení, která by měla být hotová ve třetím čtvrtletí letošního roku.

„Na samotnou realizaci výstavby chceme získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu z oblasti Sociální integrace určené pro transformaci sociálních služeb, kde žadatelem bude přímo Zlínský kraj,“ uvedla ředitelka SSKM Dagmar Klučková. Kromě služby chráněné bydlení poskytují SSKM také službu podpora samostatného bydlení, kterou aktuálně využívá deset klientů a kde je pomoc nebo podpora zajištěna terénními pracovníky v sociálních službách.

S přechodem části klientů z domova Barborka do chráněného bydlení se zvyšuje zájem o službu sociálně terapeutické dílny Hanáček, kam docházejí klienti žijící v rodinách, ale také právě klienti z chráněného bydlení. Proto SSKM plánují také rozšíření kapacity této služby. Ta by měla narůst díky rekonstrukci objektu bývalé prodejny v ulici U Sýpek, kde by kromě nových terapeutických dílen zaměřených na práci s keramikou měla vzniknout i cvičná kavárna.

„Obsluhu hostů kavárny budou zajišťovat klienti Hanáčku. Získají tak formou nácviku další dovednosti a schopnosti, třeba při komunikaci s cizími lidmi nebo při manipulaci s penězi,“ doplnila Klučková. V současné době se dokončuje studie na přestavbu objektu v ulici U Sýpek, na rekonstrukci chtějí sociální služby rovněž využít peníze z dotace.

Transformační plán Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka schválilo vedení města v roce 2019 a je pravidelně aktualizován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…