Kroměříž: Vodovody a kanalizace již získaly dotace téměř 270 milionů

08.06.2018 19:46

Společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) v posledních letech získala na obnovu vodárenské infrastruktury dotace přes 266 milionů korun. Z evropských fondů přišlo asi 241 milionů a od ministerstva zemědělství více než 25 milionů korun. „Dotace může VaK čerpat jen díky tomu, že je ovládán městy a obcemi,“ uvedl starosta Kroměříže a místopředseda představenstva VaK Jaroslav Němec.

Kroměříž: Vodovody a kanalizace již získaly dotace téměř 270 milionů
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Vak s pomocí dotací opravil například v roce 2008 čistírnu odpadních vod (ČOV) v Hulíně (celkem za 68 milionů korun), v roce 2011 ČOV v Chropyni (celkem za 60 milionů korun), v letech 2012 a 2013 úpravnu vody v Kroměříži (celkem za 182 milionů korun) a loni dokončil přivaděč surové vody vedoucí z prameniště v Hulíně na úpravnu vody v Kroměříži za bezmála 70 milionů korun. Menší částky byly proinvestovány na desítkách menších akcí, kde se opravoval vodovod, kanalizace nebo ČOV.

„Zatím poslední přiznaná dotace z evropských fondů je na stavbu kanalizace a ČOV Počenice – Tetětice, činí asi 28,5 milionu korun,“ informoval předseda představenstva a ředitel VaK Ladislav Lejsal. Společnost chce s pomocí dotací stavět také kanalizaci a ČOV v Hlinsku pod Hostýnem (za 28 milionů korun) a ve Střílkách (za 50 milionů korun) i obnovu vodovodního přivaděče Břest – Chropyně za 65 milionů korun. Připravuje také výstavbu čerpacích stanic na odkanalizování obce Prusinovice a kanalizace i ČOV v Podhradní Lhotě a Pačlavicích (za 150 milionů korun).

Město Kroměříž je největším akcionářem VaK s více než 46 procenty akcií. Spolu s městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice uzavřelo akcionářskou dohodu a drží asi 51,5 procenta akcií VaK. Dohoda má zajistit stabilitu VaK, sociálně přijatelnou cenu vody a také zabránit převodu firmy do soukromých rukou. V regionech, kde vodárny ovládly privátní společnosti, mají vodu výrazně dražší než lidé na Kroměřížsku a také nečerpají na obnovu vodovodů a kanalizace dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …